Шестима бивши служители на Danske Bank са обвинени в изпирането

...
Шестима бивши служители на Danske Bank са обвинени в изпирането
Коментари Харесай

Бивши служители на Danske Bank обвинени в пране на 1,6 млрд. долара

Шестима някогашни чиновници на Danske Bank са упрекнати в изпирането на 1,6 милиарда $ и 6 млн. евро в естонския клон на най-големия датски заемодател, оповестиха прокурори, представени от Агенция Франс Прес.

Те са упрекнати в " даване на услуги за пране на пари на стойност минимум 1 611 963 711 $ и 6 074 878 евро " в интервала 2007-2015 година, обявиха естонските прокурори.

" Иззети са активи на стойност към 10 млн. евро, за които се твърди, че са добити посредством пране на пари ", допълват прокурорите.

Шестимата " съзнателно са скрили " същинските притежатели на парите, преведени по естонските сметки на банката, които " евентуално са с незаконен генезис ", обявиха прокурорите.

Бившите чиновници " основали собствен личен бизнес за пране на пари, който скрили от другите звена на банката ", и продали на клиентите си компании, " които скривали същинските притежатели ", съобщи прокуратурата.

Те са помагали на клиентите " да скрият електронния пръстов отпечатък от банката при осъществяване на преводи и са предложили платена услуга за правене на документи за преводи " в границите на " професионална интервенция за пране на пари ", съобщи държавният прокурор Мария Енчик.

Тя добави, че обвиняванията са свързани с осем " предходни нарушавания " в Азербайджан, Грузия, Иран, Русия, Швейцария и Съединени американски щати.

Миналата седмица Danske Bank регистрира огромни загуби през 2022 година, откакто беше наранена от големи санкции в Съединени американски щати и вкъщи поради пране на пари.

През декември банката се призна за отговорна, че е измамила американски банки посредством естонския си клон, с цел да вкара пари от нарушители в Русия и другаде във финансовата система на Съединени американски щати.

Като част от съглашението за признание на виновност Danske Bank конфискува 2 милиарда $.

След това датският орган за финансов контрол я санкции с 3,5 милиарда крони (512 млн. долара).

Датските управляващи конфискуваха и 1,25 милиарда крони облаги от транзакции в естонския клон, който в това време беше закрит. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР