Шести кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени

...
Шести кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени
Коментари Харесай

Пожарникари от Родопите събраха пари за кладенец в Африка

Шести бунар с дарения от Родопите беше открит преди броени дни с огромно забавление в Африка. Средствата за оборудването са от пожарникарите в Рудозем. А основател на дарителската акция е 44-годишният Шукри Халилов, който от две години постоянно прави спонсорски акции за подкрепяне на извънредно бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда.

С пари от акциите до момента са направени шест кладенеца, от които наливат чиста вода към този момент стотици хора. „ Започнах първоначално да подарявам посредством фондация „ Маргарити “, а по-късно сътворих контакти по интернет с хора от Африка и като споделяха какви потребности имат, когато имах по какъв начин, си назовах и изпращах дарения. Включиха се последователно близки и другари, започнах да обявявам и осъществените дарения в интернет, с цел да видят хората къде са отишли парите им и последователно взеха да ми се обаждат донори от цялата страна и чужбина. Давам им пряк контакт по какъв начин да си изпратят парите там, тъй като преводите са скъпи, а няма смисъл да се препращат парите. Материални колета са доста по-скъпи, в сравнение с да пратиш пари да си купят там нужното “, споделя Халилов.

Един бунар с помпа в Африка коства сред 900 и 1000 евро. „ Хората там пият дружно с животните от локви и се разнасят болести, за тях водата е огромна полезност. Когато се отвори бунар няколко села го употребяват, поради чистата вода. Кладенците са край отдалечени села Кинденга, Тагама, Кибуко, Буабуи. В последното село 150 души към този момент пият чиста вода, настрана прилежащите села идват да си налеят от новия бунар. Ние пращаме парите, а те си вършат сами кладенците и пращат фотоси на дарението, показва Халилов. В множеството случаи водата се изкарва с помпи от дълбочина 10 -30 метра. Местните са толкоз признателни, че поставят на всички места табели, че е кладенците са дарени от Рудозем и означават събитието с доста песни, танци и забавление.

Халилов е провел акции и за инвалидни колички за три деца в Африка, както и за облекла и кревати за тях. „ Там са толкоз извънредно небогати, че нямат облекла, а месо ядат един–два пъти годишно. А с цел да нахраниш пълноценно човек там цялостен един ден, коства едвам 1-2 евро. В половината свят се чудят какво да не ядат, че са на диета, а в другата половина се чудят какво да ядат, с цел да оцелеят “, споделя Халилов.

Дарители, свързали се с него, са изпращали пари в последните месеци за десетки курбани направени в Африка. Сред донорите са пенсионирана учителка от Рудозем, която провела дарения за цялостен един бунар. „ 2000 лв. може да са малко за някой или доста за различен, за хората там са скъпи “, споделя Халилов.

Той има личен бизнес с книжарница и видеонаблюдение в Рудозем. Семеен е, с две дъщери. Голямата му дъщеря учи за доктор в Пловдив, а дребната е в четвърти клас. „ Не посочвам имената на донорите, тъй като не желаят да се знае, просто желаят да видят, че парите са им отишли за същинско богатство и имат тази опция. Публикувам в интернет като приключат акциите, с цел да видят хората защо са отишли парите “, декларира родопчанинът. 

Халилов е вторият гражданин на планината, който оказва помощ настойчиво на Африка. От Смолянско е и известният донор Даниел Делибашев, който накара африканците да научат и български национални хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР