Шести ден продължава протестът на енергетици и миньори. Блокадата на

...
Шести ден продължава протестът на енергетици и миньори. Блокадата на
Коментари Харесай

Бизнесът готов да наема хора от въглищните райони още сега, но иска стимули от държавата. Блокадите продължават


Шести ден продължава митингът на енергетици и миньори. Блокадата на основни пътища остава, до момента в който Народното събрание не гласоподава подписаното съглашение с държавното управление след 7-часови договаряния през вчерашния ден.

Темата за вложенията във въглищните региони беше мотив за среща с представители на работодателските асоциации в министерския съвет.

След диалозите стана ясно, че бизнесът е подготвен да наема хора от района на Стара Загора, само че желае тласъци от страната, с цел да стартира още в този момент.

„ България има средносрочно и дълготрайно голям дефицит на човешки запаси и по тази причина е добре човешките запаси от тези райони да бъдат интегрирани в съществуващи и в нови предприятия, които ще бъдат построени. Затова е вярно да се основат насърчителни ограничения за вложителите и за предприятията, а не да се заплащат пари в торба, с цел да не се работи “, съобщи Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Работодателите не утвърждават желанията за обезщетения от 36 работни заплати до 150 000 лева на чиновниците, които непринудено напущат сектора.

За продължаващите блокади министър председателят Денков изрази вяра, че разсъдъкът ще надделее и блокадите ще паднат, с цел да стартират диалозите всъщност.

Работодателите не разясниха постигнатото съглашение сред държавното управление, политиците и протестиращите, само че укориха кабинета, че води " сепаратистки договаряния единствено с едната страна ".

" Основната рецензия от тяхна страна беше, че връзката на държавното управление по тези тематики и евентуалните вложители би могла да бъде доста по-добра ", сподели министър председателят Денков.

Правителството и работодателите са се съгласили, че е потребно редом с бъдещата енергийна тактика до 2030 година да се приготви и индустриална тактика на България, защото най-големият консуматор на сила са точно огромните индустриални предприятия.

„ Прогнозирайки какво ще се случи с енергийните мощности в страната, би трябвало да имаме поради и какво е упованието за развиването на енергоемките индустриални производства “, изясни министър-председателят.

В Народното събрание на изключително съвещание депутатите започнаха разискването на плана на съглашението със седемте точки, контрактувано през вчерашния ден на среща с протестиращите миньори. Парламентът би трябвало да одобри и декларация, с която да задължат държавното управление да извършва съглашението.

Преди съвещанието, министърът на енергетиката Румен Радев разяснява, че решенията са сложни, само че изпълними.

" Истината е, че са огромни натрупванията в годините и сложни за решение проблемите във въглищния бранш, само че те няма да имат отражение върху сигурността на енергийната система ", съобщи той

Едва по-късно протестиращите ще решат дали да отстранен барикадите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР