Шест седмици след държавния преврат в Судан известният военен лидер

...
Шест седмици след държавния преврат в Судан известният военен лидер
Коментари Харесай

В Судан все по-влиятелен генерал излага на риск прехода след преврата

Шест седмици след държавния прелом в Судан известният боен водач военачалник Мохамед Хамдан Дагало се трансформира във все по-влиятелна политическа мощ.

Намесата в политиката на толкоз всесилен боен пълководец може да подкопае напъните за определяне на народна власт в североизточната африканска страна и да предизвика офицерите, които деликатно наблюдават упоритостите му, споделят съперници и западни дипломати.

Дагало, прочут като Хемети, е заместник-председател на Преходния боен съвет (ПВС), който ръководи Судан след рухването на президента Омар Хасан ал Башир през април. За разлика от генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан, водач на хунтата, Хемети е в центъра на вниманието на медиите и постоянно произнася речи в миг, в който Судан минава през неустойчив временен интервал след 30-годишна тирания. " Хемети играе все по-видна роля, надхвърляща главните му пълномощия в региона на сигурността. Това демонстрира, че той евентуално има упоритост задълго да играе политическа роля ", сподели пред " Ройтерс " западен посланик. " Ако Хемети поеме по-открито лидерска роля, това би подкопало ясното искане на обществото за гражданско ръководство в Судан ", добави той.

Той се издига от търговец на добитък в пустинята до един от най-доверените съветници на Башир в страна, където съюзите постоянно се трансформират. Показал е увереност и умеене за подмолно маневриране. Висок, с внушителна фигура, Хемети, който има канцелария в президентския замък, е поддържан от Силите за бърза поддръжка (СБП) - страховитите паравоенни бойци, които наброяват десетки хиляди и управляват Хартум. Хемети получи витално значима помощ от петролните сили - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, откакто изпрати елементи от Съюз на българските писатели да им оказват помощ за войната в Йемен. Миналия месец страните от Персийския залив дадоха обещание на Судан помощи за общо три милиарда $.

Политическите цели основават опасности

Някои суданци са удовлетворени от възходящата политическа мощност на генерала. Други виждат в него знак на предишното.

Засилва се напрежението сред Прокуратура на въоръжените сили и алианса на протестиращи и опозиционни групи, който желае властта да бъде бързо предадена на цивилните. Политически анализатори и западни дипломати споделят, че на кариерата му може да се опълчват някои офицери, които считат, че той несправедливо бързо се е издигнал в армията.

Роден през 1975 година, Хемети е най-младия член на Прокуратура на въоръжените сили и за разлика от другите генерали не е учил във военно учебно заведение. Успехът му значително се дължи на околните му връзки с Башир.

Бойците от Съюз на българските писатели, въоръжени с пушки, картечници върху пикапи и гранатомети, са по-добре платени от някои военнослужещи. Те са закалени във войната в Дарфур против бунтовниците, опълчили се против държавното управление. " Няма нито един младши или старши офицер, който да приема това, което прави Хемети ", споделя политическият анализатор Файсал Салех. Но няма признаци за неприязън сред Съюз на българските писатели и армията. Връзките сред водача на хунтата Бурхан и Хемети наподобяват здрави. " Той се пробва да сътрудничи с армията, колкото е допустимо ", споделя Халид ал Тагани, прочут издател на вестник и политически анализатор.

Но това не изключва вероятността от принуждение, изключително в случай че Хемети твърдо се бори за консолидиране на своята позиция, считат западни дипломати и политически анализатори. " Не чакам да има революция като в Либия или Сирия. Но в дълъг интервал от време може да се стигне до борба ", споделя Салех.

Опитен манипулатор

Хемети е бил пълководец на арабските милиции, преобразували се след това в Съюз на българските писатели, които бяха упреквани от правозащитни групи в геноцид във войната в Дарфур, почнала през 2003 година Правителството на Башир отхвърляше тези изказвания.

Сега Хемети се показва като човек от народа, който може да излекува страната, претърпяла доста военни протести, наказания на Съединени американски щати, страдаща от беднотия и стопански рецесии. Когато през декември избухнаха безредици поради икономическите компликации, Хемети сподели, че настояванията на протестиращите са законни и заприказва срещу корупцията. Осъзнавайки, че Башир няма да удържи властта, той не разреши неговите сили да вземат участие в репресиите, в които бяха убити десетки стачкуващи.

Хемети печели аудиторията, като приказва на елементарен, всекидневен арабски език, което се харесва из цялостен Судан. Той заплати заплатите на летищните чиновници за три месеца, сподели на Съюз на българските писатели да подгони контрабандистите с брашно и други артикули и предложи помощ на задлъжнелите пандизчии.

Той се пробва да покаже, че може да се оправя и с интернационалната политика. Когато този месец отпътува за Саудитска Арабия, се срещна с могъщия престолонаследник и сподели, че ще поддържа кралството при всяка опасност или нахлуване от противника му Иран, гласи изказване на Съюз на българските писатели. Наскоро Хемети приказва близо 20 минути, прекъсвайки поста на Рамазан, пред публика, включваща върховен представител на американското посолство и саудитския дипломат, както и локални и задгранични медии. Той се изрече в интерес на " действителната народна власт ".

" Демокрацията е съвещания [...], това е тя. Ние желаеме действителна народна власт ", сподели той в речта си, прекъсвана от овации и смях. " Искаме човек, който да пристигна с избори. Искаме свободни и почтени избори ", съобщи генералът. /БТА/ с дребни съкращения
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР