Шест са вече областите у нас, в които е обявена

...
Шест са вече областите у нас, в които е обявена
Коментари Харесай

Шест са вече областите у нас, в които е обявена грипна епидемия

Шест са към този момент областите у нас, в които е оповестена грипна зараза - Ловеч, Пазарджик и Габрово (за интервала 18-24 януари), Стара Загора (за интервала 17-23 януари), Шумен (за интервала 13-18 януари) и Бургас (за интервала 12-17 януари), оповестява Българска национална телевизия.

След две години, в които страната ни беше не запомнила за грипа, обособени общини в страната започнаха да афишират грипна зараза поради високата заболяемост.

Увеличават се болните и в областите Варна и Ямбол. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е идващият район, който ще разгласи зараза.

Бургаска област е първата, която разгласи грипна зараза. Това се наложи поради внезапния скок на заболелите от остри респираторни болести. Голяма част от тях са деца, а отделението за дребни пациенти в бургаската болница е запълнено съвсем изцяло.

До 17 януари в това число учениците в Бургас са в грипна почивка. Ако обаче се стигне до второ спиране на образователния развой, в която и да е друга област, то тогава ще има онлайн образование. Близо 35% от децата в детските градини отсъстват.

В Шумен противоепидемичните ограничения са в действие до 18 януари. Те включват прекъсване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; прекъсване на профилактичните прегледи и имунизациите; възбрана на свижданията в болниците; ограничение на провеждането на всеобщи мероприятия. Учениците в Шумен са в грипна почивка до 18 януари.

От 17 до 23 януари е оповестена грипна зараза и в област Стара Загора. Особено висока е заболеваемостта измежду децата на възраст 0 - 15 години. От 18 януари ще бъдат прекратени образователните занятия във всички учебни заведения на територията на региона.

Въвеждат се и краткотрайни противоепидемични ограничения. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския превоз стават наложителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета и профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в лечебните заведения. В детските градини ще се организира всекидневен филтър на децата.

Преустановява се и визитата на лица под 16 години в комерсиалните обекти от вида мол без компаньон.

Училищата на територията на Община " Родопи " също излязоха в грипна почивка от 16 до 18 януари в това число. Детските ясли и градини ще останат отворени, само че пропускателният режим ще бъде доста непоколебим, оповестиха от локалната власт.

Поради повишения риск от предаване на инфекцията краткотрайно се отсрочва откриването на детски кухни в селата Първенец, Брестовица и Устина.

Засега във Варненска област няма да афишират грипна почивка. За да бъдат спрени образователните занятия, болните би трябвало да са над 200 на 10 000. Според специалистите в Комисията за битка с грипа и острите респираторни болести във Варна почивка ще се наложи да бъде оповестена в края на януари.

За интервала от 18 до 24 януари на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е оповестена грипна зараза по отношение на повишението на заболяемостта от остри респираторни болести и грип.

Учениците излизат в грипна почивка за интервала.

Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения: прекратяване на плановите съвещания на бременни дами и деца, прекратяване на профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав. Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции, в това число усилване на надзор по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, стерилизация.

Във Варненска област беше оповестена грипна почивка само в главно учебно заведение " Христо Ботев " в с. Аврен. Децата бяха спрени от занятия за интервала 11 - 13 януари със заповед на РЗИ поради високата заболеваемост. С грип и грипни признаци бяха 47% от учениците.

Ямбол е на прага на грипна зараза. През последната седмица внезапно се е нараснал броят на заболелите. Най-засегнати са децата до 4 години.

Ако бъде оповестена грипна зараза в Ямбол, от РЗИ ще предлагат да се преустановят присъствените образователни занятия - децата или ще преминат на онлайн образование, или ще бъдат във почивка.

Ангел Кунчев: До две седмици грипът ще обхване цялата страна

Пикът на грипната зараза се чака до две седмици. Към момента противоепидемични ограничения се постановат по области, а не на национално равнище. РЗИ-тата по места обаче всекидневно следят обстановката. Към момента преобладаващи са вариантите от вид А - “Виктория ” и “Дарвин ”. На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип - вид Б - при 15-годишно дете.

Грипът вид А и вид Б не се разграничават изключително, главната разлика е във възрастта, защото от вид Б се разболяват най-вече децата. Специалисти позволяват, че още към месец ще нараства интензивността на грипната циркулация и по-късно към месец ще спада интензивно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

А по какъв начин в действителност да отличим настинката, сезонния грип и COVID-19?

Признаците на простуда (обикновена настинка) са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и изнемощялост. Обикновено не настъпват затруднения и недоволствата отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с неочаквана поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на болестта могат да включват обща уязвимост, настинка, изпотяване, загуба на вкус, хрема и гадене. Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и зараза на междинното ухо. В редки случаи може да се стигне и до затруднения като инфектиране на мозъка и на сърцето. Оплакванията, свързани със признаците на сезонния грип, не престават повече от седмица.

При COVID-19 постоянно срещани признаци са кашлица и нараснала температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща уязвимост, а с течение на времето и зной. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност, нарушавания на обонянието или усета. Инфекцията може да протече безсимптомно, само че също по този начин може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са разнообразни затруднения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и затруднения при заразяване с грип или ковид са възрастните хора и тези с хронични болести.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР