Шест от първоначално обявените осем кандидати са поканени да подадат

...
Шест от първоначално обявените осем кандидати са поканени да подадат
Коментари Харесай

Обърквания, особени мнения и… останаха 6-ма в надпревата за машинното гласуване

Шест от в началото оповестените осем претенденти са поканени да подадат предложения за доставка на 9600 устройства за електронно с конфигуриран систематичен и прибавен програмен продукт. Това сочат оповестените от протоколи от работата по публичната поръчка с планирана стойност 43,2 млн. лева с Данък добавена стойност.
Предварителният асортимент е реалност и част от него са компаниите „ Лекс.бг “ ЕАД, „ Сиела Норма “ АД, „ ЦАПК напредък Груп “ АД, „ Контракс “ АД, „ Екселор Холдинг Груп “ и американската „ Доминион Воутинг Системс, Инк. “, която има основна квартира и в Канада.
е сключило контракт с холандската компания „ Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. “ за доставка на 9600 машини за гласоподаване, ведно с прилежащия програмен продукт, указания за работа и други
също имат контракт със „ Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. “ за доставка на машините.
С кандидатурата на „ Българските машини за гласоподаване “ ЕООД на е станало огромно комплициране. Водят се две предложения, излиза наяве още в първичното съобщение на ЦИК, само че в последна сметка излиза, че е била една.
Проф. доктор Иван Иванов е подал заявката за присъединяване от името на „ Българските машини за гласоподаване “ като член на обединяване. Договорът бил подписан на 29.11.2020 година, от който е видно, че участници в обединяването са също „ АИСИСТ “ ЕООД и проф. Иванов.
В същото време „ Българските машини за гласоподаване “ подава настрана заявление за присъединяване в консорциум. В него по контракт от  7-ми декември са дружно с „ АИСИСТ “ ЕООД и „ Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт “ ЕООД, основана през юни тази година, благосъстоятелност на Камелия Маркова.
Установявайки, че към крайния период – 23,59 часа на 7-ми декември, двама претенденти („ Българските машини за гласоподаване “ и „ АИСИСТ “) вземат участие в две обединявания, отстранява двете обединявания от по-нататъшната процедура.
 

 

 
Емил Войнов – член на комисията по осъществяване на асортимент на участниците, е подписал изключително мнение. Той е дал своя вот срещу отстраняването на двете обединявания с мотив, че в ЦИК в допълнение са получени документи. От тях е видно, че обединяването дружно с проф. доктор Иван Иванов не е записано в Булстат, както и че има съглашение за прекратяването му. Така, че то не съществува като юридически индивид и остава като законно заявката единствено на другото обединяване, в което са дружно с компанията на Камелия Маркова.
 Цветозар Томов: Изборният кодекс още веднъж би трябвало да се извади на масата Цветозар Томов: Изборният кодекс още веднъж би трябвало да се извади на масата
„ Все още има време това Народно заседание да се отнесе съществено към въпроса и да извади Изборния кодекс още един път на масата. Ра...
Причината за отхвърли на множеството членове обаче да признаят кандидатурата на второто обединяване е, че уточняващите документи постъпили след крайния период за подаване на заявки за присъединяване.
 

 
Особено мнение е подписал и Николай Николов. Според него документите трябвало да се преценяват не предвид на оттегленото заявление за присъединяване от „ Българските машини за гласоподаване “, тъй като трите документа – молбата конкретизиране, декларацията от И. Иванов, че няма да взе участие в поръчката и съглашението за преустановяване на първото обединяване, имат независимо значение. Според него следвало те да бъдат разгледани с оглед редовността и допустимостта на подаденото на 29.11.2010 година заявление за присъединяване и поради въпроса дали съществува правният индивид към датата на преценката за неговата допустимост.  
 Сред далите предложения за доставка на машини за електронно гласоподаване - и физически лица Сред далите предложения за доставка на машини за електронно гласоподаване - и физически лица
Осем са деклариралите интерес да доставят 9600 профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване с конфигурирани систематичен и прибавен...
Не е помогнало и обръщението на Сдружение „ Инициатива Единение “ на акад. Стефан Воденичаров, в което има апел към премиера Бойко Борисов, до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителя на ЦИК Ивилина Алексиева, че „ българските машини вид „ МИР БГ 2 “ са направени основно с наши детайли и устройства, само че главното им преимущество е елиминиране на опцията за влияние върху изборния развой “.
„ Тяхното приложение ще подсигурява цялостната обективност на вота на гласоподавателите “, сочи още акад. Воденичаров.
От „ Доминион Воутинг Системс Инк. “ Пък постъпила молба да удължат периода за даване на спомагателни документи и уточнения с един работен ден, защото експертният екип, който трябвало да ги приготви, е основан в Съединени американски щати при часова разлика от 8 часа, също така те трябвало и да се преведат на български. Тяхната молба е почетена.
Особено мнение е подписал и различен член на комисията по асортимент – Росица Матева. Според нея „ Екселор Холдинг Груп “ ЕООД не дава отговор на минималните условия на възложителя, защото не е имал документ EN ISO 9001:2015, чийто обсег е „ Внедряване и поддръжка на програмен продукт за профилирани осведомителни системи и търговия с IT артикули “.
„ Видно е от показания документ, че той е публикуван на 11.12.2020 година “, е показала Матева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР