Шест милиона деца по света на възраст до 15 години

...
Шест милиона деца по света на възраст до 15 години
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: 6 милиона деца са починали през 2017-а от заболявания, които се лекуват

Шест милиона деца по света на възраст до 15 години са умряли предходната година от предотвратими болести и други затруднения. Бройката е на половина по-малка в съпоставяне със сходните смъртни случаи през 2000 година, предадоха ДПА и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

През 2000 година международните водачи одобриха задачите на Организация на обединените нации за развиване хилядолетието, а в същата година 11,2 милиона деца под 15 години починаха от заболявания, които могат да бъдат предотвратени, от недохранване, липса на чиста питейна вода или по време на раждане.

През 2017 година тази численост спадна на 6,3 милиона. Това значи, че едно дете под 15 години е умирало на всеки пет секунди, съгласно данни на фонда за децата на Организация на обединените нации УНИЦЕФ, който показа собствен отчет през вчерашния ден.

Повечето смъртни случаи предходната година (5,4 милиона) са били при деца под 5 годинки, се показва в отчета. В него се установи, че бебетата, родени в страните от субсахарната област или в Южна Азия са 9 пъти по-склонни да умират спрямо бебетата, родени в богати страни.

" Постигнахме незабравим прогрес в спасяването на децата от 1990 година, когато 12,6 милиона деца под 5 години умираха по света по предотвратяеми аргументи. Но милиони деца към момента умират поради това, което са те и поради мястото, на което те са родени ", съобщи Лоурънс Шанди, шеф на отдела за данни и проучвания на УНИЦЕФ.

" С елементарни решения като медикаменти, чиста вода, електричество и ваксини, можем да променим действителността за всяко дете ", добавя той.

През 2015 година Организация на обединените нации размени хилядолетните цели за развиване с 17 цели за стабилно развиване, които би трябвало да бъдат реализирани до 2030 година Сред тях са завършек на бедността, на неравенството и на други световни рецесии, като в същото време се предизвикват начинания, като прекосяване към възобновими енергийни източници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР