Шест години след като Борисов обяви АЕЦ Белене за гьол

...
Шест години след като Борисов обяви АЕЦ Белене за гьол
Коментари Харесай

Вечерни новини: АЕЦ "Белене" възкръсна, a БСП изненадващо подкрепи военните проекти

Шест години откакто Борисов разгласи АЕЦ " Белене " за " мочур за 800 млн. лева ", а депутатите му гласоподаваха мораториум над плана, в този момент същите ръководещи го размразиха

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: България упорства за чакалнята на еврото, в топ 3 е по разкрити измами с еврофондове

И още: " Газпром " с контракт за доставки на Австрия до 2040 година след визитата на Путин във Виена, на следващия ден депутатите вземат решение за " Белене " и военните планове, Uber ще предлага споделено пътешестване с е-велосипеди в Европа
6 юни 2018
Вечерни вести: По-евтини диалози на Балканите, Кипър стяга контрола над офшорките

И още: Фейсбук ще ревизира за подправени вести и в България, митинг против АЕЦ " Белене " възнамерява за на следващия ден " Демократична България "
5 юни 2018 Очаквано денят донесе " позитивни " вести за огромните планове на държавното управление: Депутатите дадоха мандат на кабинета да търси вложители за АЕЦ " Белене ", което в директен превод значи зелена светлина за харчене на нови пари. Дотук сметката по обичания на проруските деятели план е 4.5 милиарда лева разход от българска страна, а тоталната сметка ще е най-малко 20 милиарда лева Редом с това - съвсем като " връщане на жеста ", от Българска социалистическа партия изненадващо взеха решение да поддържат поръчките за рационализация на армията за над 3.2 милиарда лева Формално гласуването е на следващия ден, само че шансът те да не бъдат утвърдени след декларираната поддръжка от социалистите е по-скоро нулев.

На изток от България денят мина с една от обичаните медийни PR акции на съветския президент Путин - отговори онлайн по малкия екран на въпроси на жители. Лидерите на Западна Европа пък се готвят за тежка среща с Тръмп на следващия ден в границите на форума Г–7 в Канада, само че без огромна вяра за пробив в комерсиалните връзки.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Депутатите позволиха новото харчене на пари по АЕЦ " Белене "

След близо тричасови диспути Народното събрание (без гласовете на ДПС) даде мандат на държавното управление за договаряния с евентуални вложители в плана АЕЦ " Белене ". Това към момента не значи, че се възобновява строителството. Подобно решение би трябвало да бъде категорично препоръчано от Министерския съвет. Засега е даден период до 31 октомври да се изследва пазара, да се структурира нова компания и да се приготви конкурсна процедура. Най-вероятно ще се наемат и нови консултанти.

Накратко - стартира нов рунд разходи по " Белене ". В дългата история на противоречивия план общите разноски на страната дотук се пресмятат на над 4.5 милиарда лева В новия епизод, въпреки да е категорично записано, че построяването би трябвало да е напълно на пазарен принцип, на по-късен стадий може и да се реши, че въпреки всичко страната ще даде някакви финансови гаранции. Енергийният министър Теменужка Петрова не изключи и междудържавен заем от Русия.

Българска социалистическа партия изненадващо реши да поддържа двата военни плана за над 3 милиарда лева

Българска социалистическа партия въпреки всичко ще поддържа двата плана за рационализация на армията - за 150 нови бойни машини за пехотата и най-малко 8 изтребители на обща стойност 3.26 милиарда лева, стана ясно при разискването на плановете в парламентарната зала през днешния ден. Въпреки че социалистите до момента защитаваха позицията, че разноските за защита не би трябвало нито да са приоритет, нито да нарастват, след изключително съвещание на парламентарната им група през днешния ден позицията им беше изменена.

Решението на левицата е политическо, a Корнелия Нинова e подкрепила харчовете. Темата за парите за армията слага лидерката на Българска социалистическа партия в деликатна позиция, откогато Румен Радев е президент. Увеличаването на разноските за защита и модернизацията на въоръжението са две от обичаните му тематики.

Гласуването на двата плана ще е на следващия ден, като те, наподобява, ще бъдат утвърдени.

В новата обстановка само " Воля " се оказаха срещу, а " Атака " са в съмнение. Двете обединения по този начин или другояче нямат задоволително депутати, с цел да застрашат решението.

Q&A С ПУТИН
Трета международна война би унищожила човешката цивилизация, счита съветският президент


[Reuters]

Разбирането, че Третата международна война ще е завършек на цивилизацията, би трябвало да ни сдържа от рискови дейности на интернационалната сцена, разяснява съветският президент Владимир Путин. В четвъртък той отговаряше онлайн по малкия екран на въпроси на жители – една от най-популярните му медийни PR акции.

Путин сподели, че Западът гледа на Русия като на опасност и съперник, само че тя би трябвало да пази ползите си и да се стреми към взаимни отстъпки. Той счита, че западните сътрудници последователно стартират по нужда да възстановяват връзките си с Русия.

Путин приказва още за дейностите на Съединени американски щати, за международното състезание по футбол, за Скрипал, който съгласно него не бил токсичен с бойно вещество, за изказванията за интервенция на Русия в изборите в Съединени американски щати (окачестви ги като нелепи), за връзките с Киев и така нататък

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европейски Съюз не чака пробив в комерсиалните връзки на срещата на Г-7

Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съдружници след решението му да вкара мита върху стоманата и алуминия и наказания за търговия с Иран. Европейски Съюз не се надява да реализира пробив във връзка с митата по време на форума в Канада на 8 и 9 юни. Финансовите водачи на едни от най-близките американски съдружници към този момент показаха недоволството си поради решението на американската администрация да вкара мита върху вноса на метали, създавайки условия за развълнуван спор по време на срещата на върха.

На форума ще се разискват икономическия напредък и търговията. Няма по какъв начин тогава полемиките да не са сложни, съобщи Ангела Меркел пред Бундестага. Тя изрази скептицизъм за обща позиция на водачите на най-развитите стопански системи в края на срещата им.

Новата политика на доближаване ще се разисква в София с присъединяване на комисаря по бюджета Йотингер

В петък еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер ще взе участие в конференция на високо равнище за Кохезионната политика на Европейски Съюз след 2020 година Събитието е част от календара на Българското председателство на Европейски Съюз и е първото обществено разискване на предлагането за новата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз 2021 - 2027 година, оповестено през май. Тогава стана ясно, че новините за България бяха повече от положителни, като Европейска комисия предложи бюджетът за политиката на доближаване за България да нарасне с до 8%.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Вулканът Килауеа унищожи цялостен квартал край брега на Хаваите и сътвори " нова земя "


Мощни потоци лава от вулкана Килауеа на Хаваите нощес заляха и съвсем изцяло унищожиха цялостен регион с две жилищни зони, наименуван " Вакейшънленд ", от Големия хавайски остров, погребвайки стотици домове. Лавата бе толкоз доста, че запълни съвсем целия залив пред квартала, изливайки се в океана, и го трансформира в нова земя, вдадена на 800 м във вътрешността пред досегашния бряг (на снимката). Няколко часа по-късно ново изригване бе съпроводено със мощен земен трус с магнитуд 5.6, при което кратерът изхвърли дирек от пепел и скали на над 3000 м в небето.

[Reuters]

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

След една година отлагания Софийски градски съд даде ход на делото за мръсния въздух в столицата против Столичната община по тъжба на " Група за чист въздух ". Първото съвещание е планувано за след месец (12 юли от 10:30 ч.), а досега делото беше прекратявано трикратно, откакто трима съдии дадоха отказ по него.

Новият испански министър председател, социалистът Педро Санчес, показа своето проевропейско правителств о, което включва повече дами, в сравнение с мъже - 11 против 6. Това е най-преобладаващо женският кабинет в историята на Испания.

Водещите пет футболни шампионати в Европа бележат растеж на приходите с 9% и приближават 15 млрд евро., сочи годишният отчет на " Делойт ". Проучването обгръща финансовата година 2016-2017 за Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия А и Лига 1.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Съединени американски щати изтеглят още дипломати и от Китай поради подозрения за " звукови офанзиви "


Още няколко чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати са били евакуирани от Китай, откакто медицински проби са посочили, че те са наранени от необясними външни въздействия, сходни с така наречен акустични офанзиви в Куба, където пострадаха няколко американски дипломати, а сходна информация пристигна и от канадски представители. Един от евакуираните наскоро американски чиновници от Китай се оплака от " тъпи и неразбираеми, само че анормални звукови чувства и налягане в главата ". Китай заяви предишния месец, че няма пояснение на тези произшествия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР