Шенгенският проблем е вътрешноевропейски. Това е част от договора за

...
Шенгенският проблем е вътрешноевропейски. Това е част от договора за
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Шенгенският проблем е вътрешноевропейски

Шенгенският проблем е вътрешноевропейски. Това е част от контракта за присъединение и е въпрос, който да се реши сред европейските страни. Другият значим ключ – това е отсрочване. Това съобщи Елена Поптодорова някогашен дипломат на България в Съединени американски щати и вицепрезидент на „ Атлантическия клуб ” по въпроса за Шенген.

„ Румъния от доста време насам има сдържано държание. Ние продължаваме да слушаме едно и също малко изречение – „ продължаваме договарянията до край ”. Трябва да се поучим от тях. Не ми се желае България да влезе като разследване от Румъния, която води, а не със лично достолепие ”, съобщи дипломатът.

Относно репортаж на Sky News за престрелка на границата, Поптодорова посочи, че и българските и турските управляващи отхвърлиха да е имало престрелка на границата ни. Тя напомни за колата за спешна помощ, цялостна с мигранти, която ден преди този момент шестваше из София – на стотици километри от границата.

„ Във всеки един миг е допустимо да има дребни произшествия, които да провокират пресилени реакции. Не е този умишлен сирийски емигрант, който сигурно е инсценирал това задържане. Има редица произшествия, които демонстрират, че би трябвало да има по-добро подсилване на границата. Трябва ни по-силен потенциал. Решението за България е било взето по-рано ”, сподели Поптодорова.

Тя прикани да стартираме да търсим виновността тук, у нас. „ Нужно е по-добро подсилване на границата, повече човешки запас. Имаме и морска граница, която би трябвало да бъде укрепена. Чисто логистично да огледаме. Човешкият запас е също толкоз значим, колкото софтуерните средства ”, сподели Елена Поптодорова пред .

Според нея процесът за приемане на България в Шенген не е затворен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР