Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50

...
Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50
Коментари Харесай

Експерти: Колко пъти трябва да получим не! Нужна ни е нова стра...

" Шенген сега не работи. Страните членки харчат сред 46-50 млн. евро за граничен надзор. Това се случва заради невиждания през последните години бежански напън върху външните граници. Само за две години има 38% растеж на поисканите убежища в страните членки на Европейски Съюз ", разяснява интернационалният анализатор и някогашен зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

" Акад. Денков не можа да даде утешение по какъв начин мигрантските потоци биха могли да намалеят. Това трябваше да бъде неговата съществена задача ", счита Керемедчиев.

 

Бившият началник на " Гранична полиция " ген. Валери Григоров е на мнение, че канцлерът на Австрия детайлно е посочил нуждата от това да се търсят нови подходи и да се развива и усъвършенства Шенгенското пространство. Той посочи няколко основни акцента по стратегическия проект за развиване на границите, които не са изпълнени.

 

" Говорехме за ново систематичен метод на ръководство на границите. На второ място - нова инфраструктура, която да обслужва зелена и синя граница. На трето място е нова конструкция на Граничен контролно-пропусквателен пункт, която да подхожда на Шенгенския кодекс. До момента не сме изпълнили нищо ", акцентира ген. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на някогашния началник на " Гранична полиция " липсва връзка и няма кой да изясни на австрийските ни сътрудници и сътрудници по какъв начин България

реализира триумфи. Събеседникът му уточни, че граничният надзор е основен, само че не е единственият.

 

" Не знам какъв брой пъти би трябвало да получим " не ", с цел да променим нашата тактика. Новият метод би трябвало да бъде влизане с летища и пристанища като първа стъпка, където няма никакво рецензия. Трябва да оставим главния проблем, който е граничният надзор по сухопътните граници, където има увеличаващ се мигрантски напън ", настоя Керемедчиев.

 

Ген. Григоров открои като главен проблем в политически проект изгубеното доверие на европейските сътрудници.

 

" Политиците приказват, само че не могат да подплатят с обстоятелства, с достижения, това, което им се желае да се получи. Бойко Рашков редуцира три съществени структурни звена, които са за външна граница, понижиха управническата, структурната и ресурсната опция на това да има по-добра защита на границата. Неадекватността на политиците и слабата експертиза саморазрушават престижа и политическото доверие на България в Европейски Съюз. Докато бях шеф на службата, тя беше с 9452-ма по щат. В момента са под 6000. Къде са другите 3000? Виждаме заличаване на структурата ", безапелационен е някогашният началник на " Гранична полиция ".

 

Керемедчиев напомни, че България и Румъния са единствените страни членки на Европейски Съюз, кандидатствали за членове на Шенген.

 

" С неприятно няма да стане. Австрийският канцлер дава отговор пред неговите гласоподаватели. Правителството е до края само че годината. До края на годината няма да се вдигне ветото и на Австрия, и на Нидерландия ", сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР