Шенген се разраства!Съветът на ЕС реши да разшири зоната Шенген

...
Шенген се разраства!Съветът на ЕС реши да разшири зоната Шенген
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Днес е исторически момент за България и Румъния, гордост за гражданите им!

Шенген се разраства!

Съветът на Европейски Съюз реши да разшири зоната Шенген с България и Румъния.

Днес е исторически миг за България и Румъния, уточни Урсула фон дер Лайен

Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз удостовери, че България и Румъния ще се причислят към Шенген с въздушните и водните граници от март следващата година.

Решение за отпадането на инспекциите по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, прецизира председателството в " Екс ". Това е последното съглашение в границите на Испанското председателство, се показва в известието.

Контролът по въздушните и морските вътрешни граници ще бъде отстранен през март 2024 година, а решението за унищожаване на сухопътния надзор ще бъде взето по-късно.

Последното съглашение e в границите на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", гласи текстът на обявата на Испанското председателство.

Европейската комисия приветства взетото през днешния ден единомислещо решение от Съвета за присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се стартира с унищожаване на инспекциите по въздушните и морските граници, считано от март 2024 година

 

Присъединяването на тези страни ще подтиква пътуването, търговията и туризма и в допълнение ще укрепи вътрешния пазар.

 

Обсъжданията по отношение на в допълнение решение за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници ще продължат през 2024 година

 

Едно разширено Шенгенско пространство ще направи Европейския съюз по-силен — както във вътрешен, по този начин и в световен проект. Това пишат от Европейската комисия на уеб страницата си.

" Днес е исторически миг за България и Румъния. Както и ден за огромна горделивост за румънските и българските жители. От месец март те ще могат да минават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични инспекции. Това е доста огромна стъпка напред както за двете страни, по този начин и за Шенгенското пространство като цяло.

 

Поздравления за България и Румъния: това голямо достижение е допустимо с помощта на вашата усърдна работа, отдаденост и непримиримост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в интерес на всички жители на Европейски Съюз ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


" България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенгенското пространство. През 2011 година Комисията за първи път удостовери, че както България, по този начин и Румъния са подготвени да станат част от Шенгенското пространство без инспекции по вътрешните граници. Оттогава България и Румъния не престават да потвърждават, че извършват изискванията за ставане на член на Шенгенското пространство. Това още веднъж бе доказано от три задачи за определяне на обстоятелствата, извършени на българските и румънските външни граници през 2022 година и 2023 година

 

Комисията стартира също пилотни планове с Румъния и България през март 2023 година, с цел да укрепи ръководството на външните граници, ускори съдействието със прилежащите страни и обезпечи бързи процедури за даване на леговище и за връщане.

Шенгенското пространство също е готово да приветства България и Румъния. През последното десетилетие Европейски Съюз работи за подсилване на архитектурата, която пази пространството без инспекции по вътрешните граници. Въведени бяха редица ограничения в региона на сигурността и полицейското и правосъдното съдействие, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз продължава да бъде мощен пред заканите за сигурността.

 

Шенгенското пространство към този момент се подкрепя и от нов модел на ръководство, нов механизъм за оценка и годишен цикъл на докладване и наблюдаване. Благодарение на взаимните старания, положени през последните години, Шенгенското пространство е по-силно и по-устойчиво.

Това девето разширение на Шенгенското пространство по едно и също време удостоверява и ускорява взаимното доверие и единството сред страните членки - детайли на които пространството се основава - и ще способства за постигането на прогрес по този извънредно значим план. То ще направи Съюза по-силен посредством засилена отбрана на общите ни външни граници и дейно полицейско съдействие, по-проспериращ чрез унищожаване на загубата на време при очакване по границите и улеснение на контактите сред хората и предприятията, както и по-привлекателен посредством доста разширение на най-голямото в света общо пространство без вътрешни гранични инспекции.

Обсъжданията по отношение на дата за вероятно унищожаване на инспекциите на лицата по вътрешните сухопътни граници ще продължат през 2024 година, като решение на Съвета по този въпрос се чака да бъде взето в рационален период.

За да се помогне на България и Румъния да пазят външните граници на Съюза, ще продължат да бъдат предоставяни забележителна финансова поддръжка и помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex). Същевременно създадените от България и Румъния пилотни планове по външните граници потвърдиха, че са ефикасни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености ", пишат още от Европейската комисия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР