Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската опозиция и

...
Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската опозиция и
Коментари Харесай

Кирил Петков възродил канали за износ на оръжия за „Ислямска държава“, за да снабдява Украйна

Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската съпротива и терористите от „ Ислямска страна “ в интервала 2015-2018 година, са били възродени, с цел да може държавното управление на Кирил Петков хем да извърши обещанието на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да не оказва помощ с оръжие, хем да изпраща нужното на Киев за войната с Русия. Това демонстрира следствие на „ 24 часа “ за методите, по които българско оръжие е изнасяно за Украйна от началото на войната преди година. Като в множеството случаи това е ставало или с леко заобикаляне на закона, или с директното му нарушение.

България е продавала оръжие на Съединени американски щати и Англия, а те по-късно са го доставяли на Украйна, разказа схемите персонално някогашният министър председател Кирил Петков пред немското издание „ Ди Велт “. Като той намерено признава, че е правил тези заобиколни покупко-продажби поради заканите на Нинова да излезе от държавното управление, в случай че даже един български патрон замине за Украйна.

Всъщност държавното управление на Петков не е направило действително нищо изключително. По-скоро бизнесът е задействал свои канали и остарели схеми, по които единствено допреди 3-4 години български оръжия стигаха до войната в Сирия.

Към края на 2021 година складовете бяха препълнени с муниции и всякаква продукция, защото действително след успеха над „ Ислямска страна “ търсенето на оръжие в международен мащаб спадна, безапелационен бе пред „ 24 часа “ източник от оръжейната промишленост. Заради това още с началото на войната схемите са се задвижили. Като най-често купувачът е бил американска компания. Като компанията Ultra Defense Corp., която още през лятото разгласи, че купува оръжия и муниции от България и ги доставя на Украйна като част от помощта на Съединени американски щати към Киев.

Точно по такива схеми българско оръжие стигаше до бунтовниците против режима на Башар Асад в Сирия, само че и до терористите от „ Ислямска страна “. Тогава главните купувачи бяха Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Официално оръжието не бе предопределено за реекспорт, само че действително доближаваше до ръцете най-малко на сунитските милиции, подпомагани от Саудитска Арабия. Разследване на организацията Conflict Armament Research (CAR) от 2018 година обаче откри огромни количества българско оръжие и при терористите от „ Ислямска страна “. Като при единия от описаните от организацията случаи българското оръжие е стигнало до терористите единствено два месеца, откакто е изнесено от България. Става въпрос за противотанкови снаряди, които са били продадени от България на американската компания Kiesler Policy Supply през декември 2015 година и са открити в иракския град Рамада два месеца по-късно, откакто ислямистите бяха прогонени от града. Като тази съответна договорка е била с ограничаване за реекспрот, т.е. американската компания е нарушила изискванията по договорката и е препродала българското оръжие нелегално.

CAR е открила общо 12 случая, в които джихадистите са употребили българско оръжие. Не е ясно дали то е било пленено, или преднамерено доставено на „ Ислямска страна “, само че бързината на засичане на някои колета приказва по-скоро за съзнателно направени покупко-продажби.

Реално точно ограничаването за реекспорт, което България може да сложи при оръжейна договорка, би могло да е някакъв метод на надзор.

При настояването на всяко позволение за експорт търговецът показва крайният клиент и нормално се вписва ограничаване, че това оръжие не може да бъде препродавано нататък без експлицитното единодушие на България.

„ Точно както Германия има такива ограничавания и поради това всички натискаха канцлера Олаф Шолц да позволи на Украйна да бъдат дадени танковете „ Леопард “, разяснява някогашният зам.-министър на стопанската система Никола Янков. Той бе с сектор точно търговията с оръжие в интервала 2001-2003 година в държавното управление на Симеон Сакскобургготски.

„ Ако е имало такива единодушия за реекспорт, то те са разписвани от Корнелия Нинова. Но откакто тя твърди, че не е имало, то тогава с думите си за оръжейните покупко-продажби някогашният министър председател Кирил Петков си признава, че е взел участие в закононарушение и то много съществено “, твърди още Янков.

„ Допускам и трети вид, при който държавното управление просто си е затваряло очите и е споделило на съдружниците в НАТО: ето ви оръжието, правете каквото желаете. Това съществено подкопава интернационалния престиж на България. Така просто не се прави “, добави Янков.

Всъщност държавното управление на България, в което министър председател е Кирил Петков, а контролът върху износа на оръжие се държи от Корнелия Нинова, спомага интензивно на износа на оръжие към Украйна. Като в действителност не слага условие да има ограничавания за реекспорт, демонстрират документи от междуведомствената комисия по контрола на търговията с оръжие.

„ Никой не слага такова условие при покупко-продажби със съдружници, тъй като и те по-късно ще слагат условия към нас “, изясни специалист от комисията, поискал анонимност.

Допълнително това дава опция на политиците и основно на министъра на стопанската система да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна.

Реално тези покупко-продажби са почнали незабавно след 2014 година, когато Русия завладя Крим и отдели сепаратистките области в Донецк. Украйна стартира незабавно да се въоръжава. А всяка година българско оръжие и муниции най-малко за 60-70 млн. евро се насочват към Полша. “Полската войска от дълго време не употребява въоръжение от руско време, на всички ни беше ясно за какво се купува това оръжие от България ”, разяснява пред “24 часа ” министър в последното държавно управление на Бойко Борисов. Думите му се удостоверяват и от формалните статистики. За 2019 година да вземем за пример България е продала на Полша оръжие на стойност 60 млн. евро при общ размер на изнесеното от България оръжие от 615 млн. евро. Тоест 10% от изнесените оръжия са ориентирани към Полша. Като те са основно автоматизирано оръжие и муниции както за леко, по този начин и за тежко въоръжение.

Истинският бизнес с оръжие за Украйна през Полша и Румъния, в които медиатори са американски компании, стартира след началото на войната на 24 февруари 2022 година Според данни на министерството на стопанската система единствено за интервала от 1 януари до 2 август за Полша е изнесено оръжие на стойност 1,041 милиарда евро, а покупко-продажбите с Румъния са за още 245 млн. евро. След 2 август до 24 октомври има експорт за Полша за още 245 млн. евро и за Румъния на стойност 128 млн. евро.

Разделението съзнателно се прави от служебното държавно управление, с цел да се подчертае какъв брой доста оръжие е излизало към Украйна при ръководството на Кирил Петков. Прави усещане, че действително до Полша и Румъния би трябвало да е стигнало съвсем цялото българско оръжие, което е изнесено в интервала от началото на годината до 2 август. Пак тогава е издадено и прословутото позволение за една нощ за експорт на оръжие за Румъния, което бе оповестено от служебния кабинет. То е издадено, до момента в който министър председателят Петков е в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски.

Огромна част от покупко-продажбите в действителност облагодетелства държавните фабрики ВМЗ-Сопот, които са на послушание на министъра на стопанската система. 217 млн. лева доходи от продажбата на оръжие по схемите към Украйна е отчел за първото полугодие единствено един от държавните производители на оръжие „ ВМЗ-Сопот “. Това излиза наяве от доклада на компанията пред организацията за надзор на обществените предприятия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР