Схемата за облекчаване на визовия режим, която ще позволи на

...
Схемата за облекчаване на визовия режим, която ще позволи на
Коментари Харесай

Гърция въвежда бързи визи за турски туристи за 10 гръцки острова от март

Схемата за облекчение на визовия режим, която ще разреши на турските жители да посещават 10 гръцки острова, оповестена в края на предходната година по време на визитата на президента Реджеп Тайип Ердоган в Атина, би трябвало да стартира от идващия месец, оповестиха по-рано гръцките управляващи.

Схемата ще разреши на турските жители да посетят 10 гръцки острова – в това число Лемнос, Лесбос, Хиос, Самос, Лерос, Калимнос, Кос, Родос, Сими и Кастелоризо – за до седем дни през годината, като им бъде публикуван специфичен вид виза от гръцката полиция при идването им, откакто данните им бъдат тествани в базите данни за шенгенски визи и Европол, вместо да минават през муден постоянен развой на кандидатстване за виза.

Ускореният визов развой, в началото разгласен от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис след историческата среща с Ердоган предишния декември, ще улесни достъпа на турците до островите, всички покрай турското крайбрежие, и се смята за един от признаците на продължаващото добър дух в двустранните връзки сред прилежащите страни.

Мицотакис разгласи по държавната телевизия ERT през януари, че програмата за улеснение на визовия режим ще стартира през март.

„ Вярвам, че 10 острова ще се възползват от това съглашение през цялата пролет и лято и имам вяра, че това съглашение ще бъде непрекъснато “, означи той.

Собствениците на гръцки бизнес също са оптимисти, че повишаването на турските гости ще запълни празнотата, оставена от намаляването на израелските туристи, демонстрира скорошен отчет на многоезичната телевизионна мрежа Euronews.

Кметът на остров Сими Лефтерис Папакалодукас похвали самодейността, като акцентира мощните връзки в туризма и културата сред Гърция и Турция. Той означи известността на Сими измежду турските яхтери, като на острова се следи доста по-голям брой идващи лодки спрямо други като Родос.

Преди това турските гости бяха изправени пред дълъг развой на издаване на визи през гръцкото консулство в Измир. Новата бърза система опростява влизането, като хиляди към този момент демонстрират интерес.

Янис Папавасилеу, президент на Асоциацията на притежателите на хотели, съобщи, че се чака притокът на гости от Турция да се усили, компенсирайки дефицита, породен от неналичието на израелски туристи, и в последна сметка от изгода за локалната стопанска система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР