Схемата подарък срещу кредит – разследване с продължение. Стотици българи

...
Схемата подарък срещу кредит – разследване с продължение. Стотици българи
Коментари Харесай

Схемата „подарък срещу кредит” : разказ отвътре

Схемата „ подарък против заем ” – следствие с продължение. Стотици българи са понесли финансови вреди, описа Нова телевизия. Потърпевши, които без да осъзнават, са изтеглили заеми за хиляди левове. Сигналите от потърпевши от измамата не престават да валят, а Национална агенция за приходите и КЗП започнаха инспекции.

 

Мъж, който е взел участие в презентациите, описа, че в края се подписва контракт за заем за близо 6 хиляди лв.. Той дефинира случващоото се като добре разигран цирк. „ Всеки един от екипа има добре научена роля. Театър, който се играе всеки ден. По два-три пъти дневно. Това е една школа за измамници “, споделя той.

Срещаме се с още пенсионери, които и сега изплащат кредите си. „ Изплащам си безплатния подарък, който стои против мен, да си го виждам, с цел да мога да си припомням, че съм излъгана от интелигентни млади мъже, които са „ бели якички ”, казано по актуалния метод “, показва излъгана жена.

Но по какъв начин наподобява управлението за подписване на контракти и какво ще ви се случи, ако посетите сходно събитие след покана-позвъняване от чатбот по телефона? Стъпките разказва някогашен чиновник на компанията, който пожелава анонимност, поради разкритията които прави. „ Те учат, че не би трябвало да се целим в хора, които са с високи приходи, а в противен случай. Бедните хора постоянно желаят да си разрешат да си купят това, което могат да си купят богатите. Основната таргет група на компанията са възрастните хора, защото те по-лесно се манипулират “, разкри той.

Така още на влизане за презентацията посетителите се изследват. Най-важното нещо за продавачите е да схванат колкото е допустимо повече за вас. Особено какъв брой пари имате. Има и елементи, които надали ще забележите сами. „ Повечето бяха облечени в синьо, тъй като цветът продава. Син костюм, бяла риза, синя риза. Не може да си в черно, не може да си в сиво. Сивото и черното не продават “, споделя служителят, поискал анонимност. А откакто съберат информацията за вас, следва най-важата втора стъпка – настаняването. Всъщност всеки седи на несъмнено от чиновниците място след първичния сондаж на база приходи. Първият ред е за определени, излиза наяве от видеозаписите от среща на чиновниците. Нещо повече – неверното настаняване може да докара до неуспех и липса на подписани контракти. Бившият чиновник на „ Скай Лайн Къмпани “ споделя за какво се селектират хората. „ Ако са двойка, не са били на презентация, не са употребявали масажно съоръжение, наложително би трябвало да се сложат на първия или втория ред. На тях ще им е най-интересно, те ще са основни участници “, изяснява мъжът.

След като са ви настанили, следва значимо конкретизиране – телефоните би трябвало да са изключени. Това удостоверява и жена, която е купила уредите и е участвала на презентацията. „ Водещият помоли да изключим телефоните, тъй като можело да повлияе на някой от уредите. Всъщност впоследствие нямаше по какъв начин да повлияе, само че в първия миг не знаехме за какво става дума и ги изключихме. Дори минаваха да погледнат, че телефоните са изключени “, споделя тя.

И това има своето пояснение, споделя някогашният чиновник. „ Първо, по време на презентацията да не ви звънне някой и да прекъсне водещия. Второ, за да не може да ревизирате думите им, да не можете да ревизирате стоките какъв брой костват. Тези артикули могат да се намерят в уеб сайтове за извършване на покупки за към 100 $ “, уточни той.

Стъпка номер 4. Трябва да повярвате, че става въпрос за подарък. Специално за вас. По време на презентацията думата „ подарък ” се повтаря неведнъж. Целта – да се почувствате специфични и определени. „ В живота си, с изключение на от близки, не съм получавала безвъзмездни дарове. Това беше потрес и смут за мен. В първия миг почувствах една еуфория и олекнах “, спомня си свидетелката.
На презентацията канят даже спонсори от друга компания, което снима и нашият екип.

Насред презентацията се загатват цените и се прави консутация с присъстващите – дали биха си купили нещо. „ Най-важният въпрос! Ако е по-евтино от 8099 лв., която е истинската цена, дали ще си го купят? Повечето хора споделят „ Разбира се! “, споделя някогашният чиновник. Така след втория сондаж се преминава към стъпка номер 5. Томболата. „ Печелившият “ авансово си е поставил билетите, които са евентуални спечелили, в джоба “, добавя той.

И по този начин в цялата страст се стига до финалната стъпка – подписването на договорите. „ На преносимия компютър излезе договорът веднага, стартира да ми го размахва пред очите, аз не можах да го прочета. Така се случи, че не ми даде опция. Това е телефонна измама в по-културен и грациозен тип “, счита излъганата жена. Повлияни от страстта, някои от хората не схващат какво в действителност подписват. „ От моите наблюдения, могат да схванат след половин час. Могат да схванат след няколко дни, могат и в никакъв случай да не схванат “, прецизира служителят, поискал анонимност.

Договорите се подписват с TBI bank, откъдето отговориха документално, че под 20% от хората, които са употребили услугите им, с цел да си купят артикули от „ Скай лайн къмпани “, са поискали да прекратят договорите си. По думите им – те са обяснили, че след закупуването му, осъзнават, че той е прекомерно безценен и са взели решение, подтикнати от страсти по време на презентацията.

В точка 10 от контракта написа, че купувачът няма право да върне стоката, тъй като е имал опция да я види и да я опитва. „ Когато звъннат и кажат, че желаят да връщат, има и скрипт за битка с възраженията на хората. И се стартира: „ но по какъв начин по този начин синът ти ще ти каже, или щерка ти ще ти каже, че това нещо не е за теб. Ти си го искаш това нещо! Как? Плащай си го самичък, ти си имаш пари! ”, споделя служителят. А управлението на компанията имало и други условия – на всеки един контракт да се снимат персоналните карти. „ Това е безусловно незаконно. Тези хора те карат да правиш закононарушения до момента в който си на работа. Лицата, които управляват тази компания, са безскрупулни “, добавя още той.

Комисията за отбрана на персоналните данни – по какъв начин и за какво компанията има телефонните ни номера. И за какво ни звъни с чатботове? От там получихме отговор, че през 2023-та година към тях е изпратен един сигнал против сдружението „ Скай лайн къмпани ” с изказване за незаконосъобразно култивиране на персонални данни. Заради това, че сигналът е единствено един, не била направена инспекция на място.

Фирмата изпратила единствено документално мнение до Комисията. В него тя сама декларира, че не употребява персонална информация. Дружеството твърди, че прозвънява телефонни номера посредством случайно съчетани числа на инцидентен принцип. Така съгласно КЗЛД информацията не съставлява персонални данни.

„ Институциите би трябвало да се самосезират и да прекратят активността на тази компания. И на всички такива компании. Паразити, които живеят на гърба на елементарния български жител. Даже не на елементарния български жител, а на възрастните хора в България “, счита анонимният някогашен чиновник.

А излъганата жена иска да няма повече излъгани хора. „ Затова искам, в случай че има следствие – да се включа. Ако може по някакъв метод да бъдат осъдени “, споделя тя.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР