Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на

...
Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на
Коментари Харесай

Служители на НОИ-Смолян разкриха схема за източване на ДОО

Схема за източване на Държавното публично обезпечаване разкриха чиновници на НОИ-Смолян. Предотвратените вреди са за близо 12 милиона лв.. 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лв.. На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лв..
 
Доклад на Инспекцията по труда и обществената сигурност в испанската провинция Бургос обаче посочил, че тези хора не са се осигурявали. Испанските управляващи разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на Национален осигурителен институт в страната без да са плащали осигуровки. В последна сметка 26 души не са получили компенсации, а тези, които са взели пари непозволено би трябвало да ги връщат с лихвите.
 
Според разбор на Национален осигурителен институт, за 4 години пенсиите отпуснати при специфични условия са се нараснали с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред понижават с малко над 5 на 100. При специфични условия се пенсионират категорийните служащи, балерини, балетисти.
 
Хората, които нямат нужния стаж, също попадат в тази категория, тъй като възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в понижен размер получават всички, които имат нужния стаж, само че са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.
 
Източник: БНТ
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР