Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване

...
Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване
Коментари Харесай

Двама министри: Фирми-шапки са отклонявали средствата при ремонт на пътища и язовири

Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за подсилване на свлачища и създаване и ремонт на пътища разкриха на взаимен брифинг служебните министри на районното развиване и стопанската система – арх. Виолета Комитова и Кирил Петков .

„ Автомагистрали “ и Държавната консолидационна компания служат като шапки за манипулиране на публични поръчки “, е мнението на двамата министри.
 Новото управление на Автомагистрали още не е подадено от Министерство на регионалното развитие за регистриране в Търговския указател Новото управление на " Автомагистрали " още не е подадено от Министерство на регионалното развитие за регистриране в Търговския указател
Предстои новото управление на " Автомагистрали " ЕАД да бъде подадено от Министерството на районното развиване и благоустройството /МР...

От изнесените данни стана ясно, че към 500 млн. лева са били раздадени предплатено за подсилване на общо 84 свлачища през последните 2 години, а от тях е приключено единствено 1 – това на пътя за Рилския манастир.

" Останалите са на планова подготвеност, а някои към момента нямат и позволения за градеж. Проектите обаче са за две години, възможностите да се завършат до дъно са минимални ", счита министър Комитова.

" При пътищата и автомагистралите обстановката е същата ", счита тя. Там са раздадени към 1,5 милиарда лева, посредством прескачане на публични поръчки поради „ инхаус “ възлагана, а пари са получавали компании, които са нямали планова подготвеност. Според арх. Комитова даже огромна част от цената на плановете са определяни.

" Трябва да върнем публичните поръчки, тук става въпрос за пари от бюджета. Това са парите на целия български народ “, съобщи тя и даде образец с компания, която е получила 100 млн. лева предплатено единствено за един ден , без да я назове поименно. „ Къде е тук пазарната стопанска система? ", попита тя.
 Институтът за пътна сигурност подлага на критика АПИ, че не връща задатъците в „ Автомагистрали “ Институтът за пътна сигурност подлага на критика АПИ, че не връща задатъците в „ Автомагистрали “
Институтът за пътна сигурност (ИПБ) излезе с остра рецензия към Агенция „ Пътна инфраструктура “, че не подхваща дейности,...

По тематиката с освободения от нея началник на страната компания " Автомагистрали ", който към момента не е напуснал поста си, тя разяснява: " С господин Беличев си пишем писма и желаеме да се разделим цивилизовано ".

По градежа на автомагистрала " Хемус " също компании са получили предплатени заплащания, с цел да доставят техника и материали за строителството, още веднъж без публични поръчки. Договорите са сред " Автомагистрали " и съответните компании, стана ясно още от думите на арх. Комитова.

От своя страна министърът на стопанската система Кирил Петков разяснява, че същият е казусът и с ремонта на язовирите. За 416 язовира над 80% от работата по тях е осъществена едвам от 7 компании. От всички язовири на документи са приключени 10, само че при инспекция на 3 от тях се оказа, че стоят празни и не са пуснати в употреба.

" С тази централизация на компании имаме нулева конкуренция “, счита " Кирил Петков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР