Схема с отдаването на магазини под наем в столичния район

...
Схема с отдаването на магазини под наем в столичния район
Коментари Харесай

Схема с магазини под наем лишава Столичната община с над 1 млн. лв

Схема с отдаването на магазини чартърен в столичния регион " Оборище " е лишило бюджетът на Столичната община с над 1 млн. лева за последните 10 години. Разкритието направи зам.-кметът на региона Бонка Василева, заяви БГНЕС.

Тя подвигна завесата към схемата, в която компанията " Перфект - 3 " ЕООД с шеф Красимир Радев получава 6 магазина в подлеза на ЦУМ и " Шератон " против наем сред 470 и 520 лева на обект и ги преотдава на други наематели на доста по-висока цена от тази, която заплаща като наем на общината. За схемата се схванало по време на пандемията, когато кметът на София Йорданка Фандъкова даде опция наемателите на общински парцели и здания да бъдат освободени от наем поради рецесията и насилственото им затваряне. Тогава самият Радев споделя в общината, че преотдава магазините, което обаче е в прорез с контракта му с региона.

По калкулации на комисията, формирана в районната администрация и работила по разплитането на схемата приблизително общината е била ощетявана с по 1100 лева на магазин, което умножено по 8 и по-късно по 120 месеца възлиза на обща стойност от 1 056 000 лева

Всичко стартира с прехвърлянето на магазините от активите на " Егида-София " за стопанисване и ръководство на регион " Оборище ".
 Снимка 517105
Източник:

" Няколко дни преди края на мандата на Йорданка Фикирлийска, която е на поста преди Васил Цолов, предходният кмет, който е от ГЕРБ, Фикирлийска подписва контракт за 1 година обезщетение на " Перфект 3 " ЕООД и остава магазините в тяхно притежание, макар че е имала голям брой сигнали, че въпросната компания преотдава комерсиалните площи. По този метод тя дава опция на компанията да останат заварените стопани. Идвайки на власт, новото ръководство прави конкурс, който е за отдаване на магазините за период от 10 години. Това се случва през 2016 година, само че ние през 2020 година разкрихме схемата ", описа хронологията Василева.

Тя подчертава и на един подробност, заложен в състезанието, който е дал опция, той да бъде извоюван от избран участник.

" В самата процедура има един огромен индивидуален детайл. В изискванията на процедурата е заложено показване на идея за развиване на тези магазини. Това е носело 50% от оценката на претендентите. Така документите може да бъде изкривена за един избран човек. Този човек е дал най-ниската пазарна цена, която е избрана. А тези магазини, които също са взели участие в състезанието са давали предложения с цени сред 1500 - 1600 лева, само че защото нямат такава идея за развиване не са били класирани ", добави още тя.

Според нея виновност да се вихри безнаказано тази скица от години наред имат освен двамата някогашни кметове на региона - Йорданка Фикирлийска и Васил Цолов, само че и Столичната община, която нищо не е направила, с цел да спре тази порочна процедура, макар множеството от сигнали, които са имали всички страни, че там се правят престъпления.

Зам.-кметът Василева добави, че договорите на всички наематели, подписани по тази процедурата към този момент са прекъснати и означи, че хората непринудено са пристигнали и са предали обектите си.

От 15 години обект в подлеза има Бойко Русев. Той признава, че в никакъв случай не е знаел за опцията да наеме помещение, участвайки в конкурс на общината. Русев добави, че откогато е там плащал ток, само че без да получава фактура. Също по този начин не познавал и персонално притежателя на компанията, отдала му помещението, а разплащането ставало през касиер на компанията.

Споделя, че откогато общината е влезнала във притежание на магазина, наемът му е станал 350 евро и нещата са станали ясни и налични. Признава, че от дълго време са знаели за схемата, само че поради страха от това да останат без прехранване са си мълчали.

" Срещу мощните на деня не може да скачаш, тъй като ще те изгонят ", уверен е търговецът и ненапълно е признателен на рецесията, спомогнала да се разкрие тази спекулация.

Район " Оборище " е изпратило сигнал до столичния кмет Йорданка Фандъкова, КПКОНПИ и основния прокурор с искане да проверяват случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР