Схема НИМХДнес ще преобладава облачно и дъждовно време. Сутринта ще

...
Схема НИМХДнес ще преобладава облачно и дъждовно време. Сутринта ще
Коментари Харесай

Синоптиците бият тревога: Голяма опасност е надвиснала над 7 области

Схема Национален институт по метеорология и хидрология

Днес ще доминира облачно и дъждовно време. Сутринта ще има краткотрайни спирания на преваляванията и разкъсвания на облачността, само че още преди обяд от запад още веднъж ще завали дъжд, който ще обхване по-голямата част от страната, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология, написа Блиц.

 
Опасно време в цялата страна. Оранжев код е разгласен за 7 области на страната: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна. Там ще има превалявания от дъжд и гръмотевични стихии, по-интензивни в следобедните часове и през нощта против четвъртък. Очаква се до четвъртък сутринта тук-там количествата на дъжда да доближат 40-80 л./кв.м.

В останалата част от страната е обявен жълт код за интензивни превалявания от дъжд, като в Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Шумен, Силистра, Търговище и Велико Търново се чакат и гръмотевични стихии. Там е допустимо количествата на преваляванията да е сред 15 и 30 л./кв.м, а на обособени места до 30-40 л./кв.м.

Привечер от северозапад преваляванията ще стартират да стопират, само че в южните и източните региони ще продължи да вали и през нощта против четвъртък, като тук-там там се чака да паднат обилни количества. По-голяма е вероятността за гръмотевични стихии и градушки в Южна България.
 
Вятърът ще е най-вече сдържан от северозапад и с него ще прониква студен въздух. Температурите ще се намалят и оптималните ще са сред 21 и 26 градуса, по-високи в крайните югозападни региони.

Над Черноморието сутринта преваляванията ще спрат и до обяд ще има краткотрайни разкъсвания на облачността. След обяд още веднъж ще завали и с спирания ще продължи да вали и през нощта против четвъртък. Вятърът ще е най-вече сдържан от север-северозапад, след обяд краткотрайно ще се обърне от юг-югоизток. Максималните температури ще са сред 23 и 26 градуса, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще е облачно и дъждовно, тук-там ще се развият и гръмотевични стихии. Ще духа до сдържан север-северозападен, по високите открити елементи - мощен до плевел западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра - към 19 градуса, на 2000 метра - към 12, по-ниски в Стара планина.
 
В четвъртък ще бъде прохладно и относително хладно. Ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд над източните, а след обяд - над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали дъжд. Преобладаващите оптимални температури ще са сред 22 и 27 градуса. В петък ще е с променлива облачност, съвсем без превалявания, вятърът ще отслабне.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР