Shell все още вижда изобилна възможност да трупа приходи от

...
Shell все още вижда изобилна възможност да трупа приходи от
Коментари Харесай

Бен ван Бюрден: Нямаме друг избор, освен да инвестираме в петрол и газ

Shell към момента вижда изобилна опция да натрупа доходи от петрол и газ през идващите десетилетия, даже когато вложителите и държавните управления усилват натиска върху енергийните компании поради изменението на климата. Това съобщи основният изпълнителен шеф на енергийния колос Бен ван Бюрден.

В изявление за Reuters обаче той изрази угриженост. Според него някои акционери могат да изоставят втората по величина енергийна компания в международен мащаб заради " демонизация " на нефта и газта, както и " неоправдани " терзания, че бизнес моделът на компанията е нестабилен.

През последните години Бюрден се трансформира в един от най-изявените гласове в бранша, които се застъпват за дейности против климатичните промени, пишат създателите на организацията. Shell, която доставя към 3% от международната сила, изложи през 2017 година проект за понижаване на на половина на интензивността на своите парникови излъчвания доникъде на века.

Количеството въглероден диоксид, отделяно от интервенциите на Shell и продуктите, които продава, обаче набъбна с 2,5% сред 2017 и 2018 година. И въпреки всичко Бюрден отхвърля да трансформира радикално обичайния бизнес модел на англо-холандската компания на фона на възходящата интензивност измежду обществото по въпросите за смяната на климата.

" Въпреки това, което споделят доста деятели, изцяло законно е да влагаме в петрол и газ, тъй като светът го изисква. Нямаме различен избор, с изключение на да влагаме в дълготрайни планове ", безапелационен е той.

Компанията от дълго време към този момент е декларирала позицията си по въпроса, че прекосяването от петрол и газ към по-чисти източници на сила ще отнеме десетилетия, защото търсенето на превоза продължава да пораства. В тази връзка вложителите предизвестяват, че петролните компании постоянно разчитат на прогнози, които подценяват темпото на измененията.

Само до 2025 година Shell възнамерява да реализира повече от 35 нови плана за петрол и газ. И разумно нефтът и газът остават основата на облагата за Shell.

И поради възходящото публично неодобрение и научния консенсус по въпросите за изменението на климата, доста петролни и газови планове като газопреработвателни предприятия, дълбоководни платформи или химически фабрики не престават да костват милиарди долари, с цел да се разработят, след което оперират по десетилетия.

Ван Бюрдън изрично отхвърли изказванието, че запасите от петрол и газ на Shell, която може да поддържа настоящето си нови на произвеждане за към 8 години, ще бъдат стопански несъстоятелни или ще се изчерпят в бъдеще.

Според него неналичието на вложения в петролни и газови планове може да докара до дефицит на доставки и до скокове на цените.

" Един от по-големите опасности е не толкоз, че ще станем динозаври, тъй като към момента влагаме в петрол и газ, когато към този момент няма потребност от това. По-голям риск е прибързано да се обърне тил на горивата ", разяснява Бюрден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР