Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си

...
Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си
Коментари Харесай

Shell променя инвестиционна си стратегия в прехода от изкопаеми към биогорива

Shell дефинира предходната година упоритостите си да понижи въглеродния си отпечатък на половина до 2050 година

Още по тематиката
Големите петролни компании се възвръщат и чакат по-високи облаги

Лидерите в сектора не престават да търсят способи за стимулиране на облагите
14 фев 2018
Shell пробва да понижи въглеродния си отпечатък

Компанията е вложила над 400 млн. $ за придобивания в областта на зелената сила
5 фев 2018
Ню Йорк съди пет огромни енергийни компании за нанесени вреди на околната среда

Градската администрация също по този начин се готви да отдръпна вложения на пенсионните си фондове от компании за изкопаеми горива
15 яну 2018
BP се връща в бизнеса с възобновима сила

Британската компания купува 43% от акциите на Lightsource
19 дек 2017
Shell удвоява вложенията в чиста сила

Компанията се приготвя за енергийния преход, само че финансовите разноски остават ниски
30 ное 2017 Тъй като светът стартира да се отклонява от изкопаемите горива, Royal Dutch Shell даде обещание да се придържа към световния преход към по-чиста сила, оповестява Financial Times. Британско-холандската група съобщи, че 80% от настоящите й ресурси от петрол и газ ще бъдат изчерпани до 2030 година, когато се чака търсенето да бъде по-високо от настоящето.

Плановете

Shell съобщи, че е задоволително гъвкава, с цел да поправя дълготрайните си вложения в сходство с изменящия се енергиен пейзаж. В четвъртък компанията разгласява отчет по отношение на тактиката си за адаптиране към енергийна система с по-малко въглеродни излъчвания.

Главният изпълнителен шефа Бен ван Берден сподели, че изменението на климата за Shell e " един от най-големите стратегически въпроси ", пред който е изправена групата и даде обещание да " стои в крайник с обществото и нашите клиенти " в напъните за понижаване на въглеродните излъчвания.

Докладът идва седмица откакто Shell беше застрашена от правни дейности от екологичната група Friends of the Earth за приноса си за световното стопляне и седмици преди годишната среща на акционерите по отношение на резултатите върху климата от потреблението на изкопаеми горива. Shell се ангажира предходната година да разкрие повече информация за " климатичните опасности " от бизнеса си в отговор на възходящия надзор от страна на вложителите и регулаторите.
Групата съобщи поддръжката си за работната група на Съвета за финансова непоклатимост на Г-20 по отношение на оповестението на финансова информация по отношение на климата.

Проблемите

Управителят на Bank of England Марк Карни предизвести, че вложителите са изправени пред " евентуално големи " загуби от дейности за справяне с изменението на климата. В отчета си Shell призна, че търсенето на нефт евентуално ще доближи своя връх и след това ще намалее, само че съобщи, че процесът ще отнеме десетилетия.

При най-бързия преход към " нисковъглеродна сила ", считан за достоверен от Shell, търсенето на нефт ще нарасне с 1% годишно сред 2020 и 2025 година, след което ще намалее с 1% на година до към 2040 година

В този сюжет повече от половината нови леки коли ще бъдат електрически до 2030 година, а до 2050 година би било невероятно да се купи мотор с вътрешно горене на всички места по света.

Според Shell даже и в най-оптимистичната вероятност за електрическите коли, световното търсене на нефт през 2050 година към момента ще бъде 78 млн. барела дневно - към 85% от днешното произвеждане, и 50-60 млн.барела през 2070 година Това се дължи на продължаващия растеж на търсенето от развиващия се свят и на компликациите при заместването на петрола при тежкия превоз, като камиони и самолети, както и при производството на химически артикули.

В тактиката на Shell се споделя, че спомагателни вложения за изследване и произвеждане ще са нужни през идващите десетилетия, защото съществуващите ресурси от петрол и газ ще намалеят по-бързо от търсенето. Въпреки това " по-строги критерии за резистентност " ще бъдат употребявани, с цел да се концентрира капиталът върху планове с по-кратки интервали на възвръщаемост.

В същото време Shell ще се ориентира към по-чист енергиен бизнес като възобновимата сила и биогоривата. Групата се ангажира да харчи до 2 милиарда $ годишно за " нова сила " до 2020 година с вероятността за по-големи суми в бъдеще.

Инвестициите, направени до момента, включват присъединяване в американската слънчева компания Silicon Ranch Corporation и придобиването на NewMotion - най-голямата компания за зареждане на акумулатори на електрически коли в Европа.

Shell дефинира предходната година упоритостите си да понижи въглеродния си отпечатък на половина до 2050 година Това не съумя да задоволи зелените деятели. Те обявиха, че е належащо по-бързо прекосяване от изкопаеми горива, с цел да се реализира задачата на Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата да се ограничи покачването на световната температура до под 2 градуса над прединдустриалните равнища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР