Shell е готова да приключи близо едновековен добив на нефт

...
Shell е готова да приключи близо едновековен добив на нефт
Коментари Харесай

След близо век Shell спира да добива петрол на сушата в Нигерия

Shell е подготвена да завърши близо едновековен рандеман на петрол и газ в Нигерия. Компанията се съгласи да продаде дъщерното си сдружение там на консорциум от пет най-вече локални компании за 2.4 милиарда $, предава Reuters.

Британският енергиен колос е пионер в бизнеса с нефт и газ в Нигерия през 30-те години на предишния век. От години обаче се бори със стотици нефтени разливи на сушата вследствие на обири, бойкот и оперативни проблеми, довели до скъпи поправки и шумни правосъдни каузи.

От 2021 година Shell се пробва да продаде нигерийския си нефтен и газов бизнес, само че ще остане деен в по-доходоносния и по-малко спорен офшорен бранш на Нигерия.

Излизането на Shell е част от по-широкото отдръпване на западните енергийни компании от Нигерия, защото те се концентрират върху по-нови, по-печеливши интервенции. Exxon Mobil, италианската Eni и норвежката Equinor подписаха покупко-продажби за продажба на активи в страната през последните години.

Британската компания ще продаде The Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) за 1.3 милиарда $, се споделя в изказване, а купувачите ще създадат в допълнение заплащане до 1.1 милиарда $, свързани с предходни вземания при завършване на договорката.

Това съглашение бележи значим крайъгълен камък за Shell в Нигерия, привеждайки се в сходство с авансово оповестеното ни желание да прекратим производството на нефт на сушата в делтата на река Нигер, опростявайки нашето портфолио и фокусирайки бъдещите ни вложения в Нигерия върху нашите дълбоководен и интегриран газ “, сподели ръководителят на Shell в Нигерия Зоуи Юйнович.

Купувачът, консорциумът Renaissance, включва ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith – всички локални компании за изследване и произвеждане на нефт. В консорциума е и Petrolin, основана в Швейцария комерсиална и капиталова компания.

Продажбата, която Renaissance удостовери, изисква утвърждението на нигерийското държавно управление.
Разливи и правосъдни искове
Консорциумът покупател ще поеме отговорността за справяне с разливите, кражбите и саботажите, сподели Shell, която през последните години е изправена пред голям брой правосъдни каузи за обезщетение за вреди, породени вследствие на разливи в делтата на Нигер.

Нимо Басей, изпълнителен шеф на нигерийската група за покровителство Health of Mother Earth Foundation, сподели:

Shell би трябвало да поеме своята отговорност. “

„ Това значи цялостно заплащане за почистването и възобновяване на нечистите зони, както и компенсации за засегнатите общности. Те не могат да се отърват от на практика непоправимата щета, която са предизвикали “, сподели Баси в изказване.

SPDC Limited на Shell има 30% дял в взаимното дружество SPDC, което държи 18 контракта за рандеман на сушата и в плитки води. Добивът на компанията доближи към 458 милиона барела петролен еквивалент към края на 2022 година

Други сътрудници в взаимното дружество са държавната Нигерийска национална петролна корпорация (NNPC), която държи 55%, TotalEnergies с 10% и италианската Eni с 5%.

Освен своите интервенции и дялове в няколко полета в надълбоко в морето, Shell към момента има цех за полутечен природен газ и други активи в Нигерия.

SPDC, който остава оператор, е основан през 1979 година, включвайки активи на по-стария консорциум Shell-BP, като актуалните му сътрудници влизат на по-късни стадии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР