Шелфовият ледник Денман в източна Антарктика се топи със скорост

...
Шелфовият ледник Денман в източна Антарктика се топи със скорост
Коментари Харесай

Ледник в Антарктика се топи със 70,8 млрд. т годишно от топлата морска вода

Шелфовият хладилник Денман в източна Антарктика се топи със скорост от 70,8 милиарда тона годишно, заради навлизането на топла морска вода, настояват откриватели от Националната научна организация на Австралия (CSIRO), написа Guardian.

Екипът на CSIRO с началник Есми ван Уайк сигнализира, че ледникът е евентуално изложен на риск и става неустойчив. Той се намира в отдалечената източна Антарктида на върха на най-дълбокия каньон на Земята и съдържа лед, който по размер е равностоен на 1,5 метра повишаване на морското ниво.

Доскоро се смяташе, че този регион на Ледения континент няма да е подложен на същата бърза загуба на лед, както западната му част. Скорошни проучвания обаче сочат, че по-топлата морска вода доближава и до тази част на континента.

Австралийските учени са употребявали профилиращи измервания на поплавък, с цел да покажат какъв брой топла вода доближава до дълбоките корита, които се простират под ледника. Те са анализирали данни от наблюденията си на всеки пет дни в продължение на четири месеца от декември 2020 година От тях са стигнали до заключението за скоростта на размразяване на шелфа – предната част на ледника, който плува в океана.

Топенето на плаващата част на ледника не способства за повишение на морското ниво. Но Стивън Ринтул, помощник на CSIRO и един от създателите на публикацията, уточни, че когато леденият шелф става по-тънък или по-слаб, той оказва по-малко противодействие на потока лед от Антарктида към океана, който покачва морското ниво. Според учения ретроградният надолнище под Денман го прави евентуално неустойчив и изложен на риск от необратимо оттегляне. Той акцентира, че Източна Антарктида „ евентуално ще способства повече за покачването на морското ниво, в сравнение с предполагахме “.

Учените пресмятат единствено количеството маса, която леденият шелф губи всяка година, само че не и масата, добавена към ледника от снеговалеж. Други проучвания откриха, че поради снеговалежите, Денман е изгубил към 268 милиарда тона лед – към 7 милиарда тона годишно в интервала 1979-2017 година

CSIRO се надява да събере по-прецизна информация, когато екип на асоциацията отиде на експедиция с  новия австралийски ледоразбивач RSV Nuyina, планувано за началото на 2025 година

Ледникът Денман ще бъде проучвателен фокус за Австралийската антарктическа стратегия през идващите години, което ще усили научните знания за района, акцентира Сю Кук, глациолог по шелфовия хладилник в Университета на Тасмания. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР