Shein е подала поверително заявление за първично публично предлагане (IPO)

...
Shein е подала поверително заявление за първично публично предлагане (IPO)
Коментари Харесай

На крилете на бързата мода: Shein се готви да излезе на американската борса

Shein е подала поверително заявление за първично обществено предложение (IPO) в Съединени американски щати. По този метод учредената в Китай компания за бърза мода, която нашумя доста през последните години, се стреми да разшири световния си обсег, оповестява CNBC.

Търговецът на дребно последно е оценен на 66 милиарда $ и може да е подготвен да стартира да се търгува на обществените пазари още през 2024 година Не е ясно какъв брой коства компанията сега, само че оценката ѝ е била съществена точка на спор сред нейни представители и консултантите, с които работи, свидетелстват осведомени с диалозите.

Конфиденциалното подаване на документи е постоянно срещано събитие, защото разрешава на фирмите да поддържат връзка с Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати и да вършат нужните корекции в своите документи при закрити порти. През идващите няколко месеца Shein евентуално ще внесе корекции в документите и ще отговори на многочислени въпроси на организацията. Подадените документи ще бъдат оповестени, откакто компанията е подготвена да пристъпи към своето първично обществено предложение.

През последните няколко години Shein претърпява плевел напредък, откакто печели потребителите по целия свят с разнообразните си модели, безкрайния си подбор и ниските си цени. По пътя си обаче Shein се сблъсква с редица провокации и е обект на обвинявания за потребление на насилствен труд във веригата си за доставки, нарушение на трудовото законодателство, увреждане на околната среда и кражба на дизайни от самостоятелни актьори. Понастоящем компанията е обект на следствие от страна на новосформираната комисия на Камарата на представителите, която следи за връзки с Китайската комунистическа партия, и се сблъсква с инспекции на контактите си с Пекин.

Множество американски законодатели, в това число 16 републикански основни прокурори, приканиха Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища да се увери, че Shein не употребява насилствен труд във веригата си за доставки, преди да ѝ бъде позволено да стартира да търгува на борсата в Съединени американски щати, показва още медията.

През октомври Марсело Клауре, новоизбраният заместник-председател на групата на компанията и някогашен основен изпълнителен шеф на SoftBank, споделя, че Shein сътрудничи на законодателите и отделя време за срещи с тях, с цел да изясни бизнеса си. По думите му " няма такова нещо като насилствен труд " във фабриките на компанията. Тя обаче неведнъж е признавала, че във веригата ѝ за доставки са открити сходни случаи, и е отбелязвала, че подхваща стъпки за отстраняването им.

Докато Shein се превръщаше от незнаен китайски търговец на дребно в световен колос със седалище в Сингапур, тя значително прави това в сянка.

Изпълнителен шеф на Shein е Скай Сю, а по-рано тази година компанията избира някогашния капиталов банкер от Bear Stearns Доналд Танг за изпълнителен ръководител и обществено лице. Компанията е хазаин на уредник на добре рекламирани поп-ъп събития, изпраща авторитетни персони в китайските си заводи в границите на зле призната акция за връзки с обществеността и ухажва бизнес пресата с обилни празненства, на които участват нейни самостоятелни дизайнери и други другари на компанията. По този метод Shein работи интензивно, с цел да успее да преодолее многочислените обвинявания, както на юридическо, по този начин и на обществено равнище, като промени описа за себе си.

Наскоро компанията придобива към една трета от Sparc Group - взаимно дружество, което включва компанията за ръководство на марки Authentic Brands Group и притежателя на молове Simon Property Group, като по този метод се снабдява с мощен съдружник в Съединени американски щати, който може да помогне за легитимирането ѝ в очите на американските регулаторни органи.

Като част от договорката Shein си партнира и с някогашния си съперник Forever 21, с цел да показа линия дрехи под взаимен бранд, която китайският снабдител ще проектира, създава и популяризира най-вече на своя уеб страница.

Китайската компания към момента има да свърши доста работа, преди да завоюва доверието на регулаторните органи на Съединени американски щати. Освен множеството проблеми основният изпълнителен шеф остава загадъчна фигура, която не дава изявленията и не приказва обществено за компанията. Тази процедура е съществено отклоняване от другите обществено търгувани организации в Съединени американски щати, които постоянно дават информация за своите изпълнителни шефове.

Компанията употребява услугите на Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, с цел да се приготви за своето IPO.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР