Шефовете на три комисии в американския Конгрес - по разузнаването,

...
Шефовете на три комисии в американския Конгрес - по разузнаването,
Коментари Харесай

Конгресът призова и Фиона Хил да свидетелства по разследването за импийчмънт

Шефовете на три комисии в американския Конгрес - по разузнаването, по външните работи и по надзора, приканиха някогашната съветничка на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа и Русия - Фиона Хил, да даде показания по следствието за импийчмънт, предадоха осведомителните организации.

В писмото, с което я приканват, конгресмените показват, че показанията й ще бъдат част от следствието, подхванато по отношение на настояването на президента Тръмп към украинския му сътрудник Володимир Зеленски да възобнови дело, обвързвано с някогашния вицепрезидент Джо Байдън - евентуален съперник на Тръмп за Белия дом на изборите през 2020 година Датата, посочена в призовката за чуването е 14 октомври.

От Конгреса показват, че неявяването или възможен отвод на Фиона Хил да даде показания или да даде документи, в това число в случай че това е по предписание на Белия дом, ще значи възпрепятстване на правораздаването и може да породи отрицателни заключения за президента.

Припомняме, в границите на следствието за импийчмънт всеки отвод да се отговори на искане на Конгреса, декларирано с призовка, съставлява възпрепятстване на правораздаването.

Фиона Хил беше назначена за специфичен консултант на Тръмп по въпросите на Европа и Русия в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Тя напусна поста през август тази година.

Междувременно стана ясно, че някогашната посланичка на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович съобщи, че ще свидетелства по следствието, макар възбраната на Тръмп.

Припомняме, в края на септември демократите в Камарата на представителите оповестиха, че стартират следствие за импийчмънт на президента. Това стана след съощението, че чиновник на разузнаването на Съединени американски щати подаде сигнал по отношение на диалог на Тръмп с задграничен водач. По-късно беше публикувана информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с даване на компромат против Байдън. Впоследствие Конгресът разгласява жалбата против Тръмп. По-късно стана ясно, че втори осведомител е решил да свидетелства за диалога сред Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР