Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева сезира всички възможни

...
Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева сезира всички възможни
Коментари Харесай

Шефката на Софийския апелативен съд сезира Цацаров за корупционната жалба срещу нея

Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева сезира всички вероятни способени институции за писмото на арбитър Милен Василев за " корупционния " случай с разпределението на дело с интерес 102 милиона лв., обвързвано с КТБ. Тя се обръща с искане за инспекция към основния прокурор, правосъдния инспекторат и Висшия правосъден съвет (ВСС).

През предходната седмица арбитър Милен Василев пусна публично заявление, с което изрази своите подозрения, че съответни дейности на Дончева навяват " мощен корупционен аромат ".

Става въпрос за нейна заповед, с която Василев е изместен от досегашния му 6-и състав в Търговското поделение в 11-и състав, освободен от към този момент някогашния зам.-председател на съда Стефан Гроздев (вече е член на ВСС).

В остарелия състав на арбитър Милен Василев идва самата Дончева, поемайки висящите му каузи. Именно поради едно от тях Василев е заподозрял, че дейностите на ръководителя на САС се водят от " нездравословен интерес ". Казусът е обвързван с банкрута на КТБ и материалният интерес по него е за над 102 млн. лева

Апелативният арбитър показва в заявката си, че делото му е било разпределено на 26 май. Първото съвещание по него е планувано за 27 септември, само че същия ден било изтънчено от Дончева.

Според арбитър Милен Василев сходно разбъркване би трябвало да се направи с решение на Общото заседание на апелативните съдии при съблюдаване на правилото за инцидентно систематизиране на делата. Василев прибавя, че досегашната процедура в САС е била при промяна на сформира да се желае единодушието на съответния арбитър.

" При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", показва магистратът.

Аргументите му за това съмнение са следните: " Зарязвате личния си състав в гражданско поделение с пет висящи каузи, зарязвате даже и мястото на някогашния зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско поделение (където също има пет висящи каузи на този доклад) и отивате на тежко претрупан състав с вдишване на всички висящи каузи на редови арбитър. Не знаех, че сте толкоз работлива ", написа арбитър Василев

Той упорства за незабавна анулация на заповедта на Дончева и привикване на Общо заседание на САС, на което казусът да бъде разискван. Писмото му приключва с " пренебрежение " и благопожелание " със здраве да си харчите почтено извоюваните пари ". По информация на Mediapool по-късно този месец ще бъде извършено Общо заседание на апелативните съдии, на което се чака да бъде разисквано и въпросното разбъркване на сформира от Дончева. Около 1/3 от сътрудниците ѝ към този момент са се подписали под това искане.

Сега ръководителят на Софийския апелативен съд упорства прокуратурата да извърши инспекция по изказванията на арбитър Василев за осъществени корупционни дейности от нейна страна. От правосъдния инспекторат се желае инспекция на дейностите й като административен началник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР