Шефката на агенция Митници“ Петя Банкова ще остане в ареста

...
Шефката на агенция Митници“ Петя Банкова ще остане в ареста
Коментари Харесай

Шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова остава в ареста до 72 часа с обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. 

Шефката на организация „ Митници “ Петя Банкова ще остане в ареста най-малко до 72 часа, откакто е била упрекната за присъединяване в незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) е образувала досъдебно произвеждане за проведена група, по което с Петя Банкова са арестувани и упрекнати още трима души.

От градската прокуратурата оповестиха, че са поели управлението и надзора над следствието, а по него досега са били осъществени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни пространства и моторни транспортни средства.

„ Приобщени са голям брой материални доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други Разпитани са очевидци “, обявиха от прокуратурата. Според обвиняването незаконната група е съществувала от юни 2022 година От държавното обвиняване разясниха, че ще желаят непрекъснато задържане на четиримата обвинени.

Акцията на ПКП и ДАНС стартира през вчерашния ден в София и в Хасково, като неофициални информации сочат, че следствието е обвързвано и със посочения за контрабандист някогашен митничар Николай Николов – Паскал и неговите възможни връзки, посредством които е реализирана контрабанда.

Според юрист Аделина Натина, която пази Банкова, клиентката ѝ не познавала останалите обвинени. Натина обаче описа, че чиновници на антикорупционната комисия са ѝ споделили в неофициален диалог, че е юридически обиск и в дома на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който пък по-рано през днешния ден подаде оставка. По този мотив министър председателят в оставка акад. Николай Денков разяснява, че Коцев бил под сериозен напън от вътрешния министър Калин Стоянов и се оплаквал, че не може да работи с него. МВР-шефът отхвърли обвиняванията за напън, а Коцев разгласи по-късно, че напуща системата, без да показва причина, а единствено, че ще работи в друга сфера.

„ През последните седмици мислих съществено дали да приключа професионалния си път в системата на Министерство на вътрешните работи. Направих равносметка на постигнатото, триумфите и несгодите. Прецених, че съм вложил задоволително сили и сила в работата в услуга на обществото. За мен върховенството на Закона, спазването на реда и разпоредбите са идея, която би трябвало да припознае всеки чиновник в правоохранителната система. Професионалната ми биография досега е обвързвана напълно с Министерство на вътрешните работи. В този смисъл решението ми е мъчно. В същото време е елементарно, тъй като напълно почива на вътрешното ми разбиране. Ще продължа реализацията си в друга сфера на публичния живот “, съобщи Живко Коцев.

След акцията на ДАНС и КПК в митниците през вчерашния ден, Петя Банкова се разгласи за „ първата жертва на новото КОНПИ “ и акцентира, че не познава Паскал и е работила за разтрошаване на контрабандните канали. Тя изясни протичащото се и с персонален спор с ръководителя на ДАНС Пламен Тончев. Банкова оглави митниците през март, а преди този момент е работила точно в ДАНС. Тя твърди, че преди няколко години е била командирована в Благоевград за наказване, тъй като отказвала да извършва поръчки и решила да напусне. Днес пък адвокатката ѝ Аделина Натина сподели, че ставало дума за действия в нарушаване на морала и закона.

„ Казвала е, че в поръчки за мачкане на хора няма да взе участие “, уточни адвокатката.

„ Според Наказателно-процесуален кодекс когато се прави обиск, се афишира какво се търси. В офиса търсеха пари, а в дома ѝ служебни документи. Не откриха нищо. Иззеха се персонални бележки, които не са свързани с работата ѝ, а са от следването ѝ по логика на психиката. Беше конфискуван договорът за потребителски заем на брачна половинка ѝ. От офиса взеха служебни документи, в които Петя Банкова е описала в персонални бележки по какъв начин да разбие настоящи канали. Тя има хванати рекорден брой канали за опиати и корупционни действия “, добави юрист Натина. Според нея Банкова не е привлечена като обвинена и не е арестувана,припомня Лекс.бг.

„ В момента госпожа Банкова не е арестувана публично. Има процесуални способи едно лице да се намира в едно помещение, без да е арестувано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. „ Света Неделя “ №1. Там няма арест и тя не е арестувана. Когато желаете да бъде арестувано лице, само че няма заповед за задържане, на всеки няколко часа му давате призовка “, съобщи Натина
По-късно адвокатката съобщи пред медиите, че Банкова имала информация, съгласно която парите от арестуваните предишния месец близо 200 кг кокаин в хладилен резервоар с банани, били предопределени за пазаруване на гласове на идните избори.

„ Данните, които има госпожа Банкова, са, че парите от опиатите, хванати на бургаско пристанище, са щели да се употребяват за пазаруване на избори – от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция надали госпожа Банкова ще може да продължи да работи, тъй че да се разкрие схемата “, уточни отбраната Натина.

Финансовият министър в оставка Асен Василев, който назначи Банкова на поста, през вчерашния ден разяснява, че акцията е за заплашване на Банкова и похвали ефикасната ѝ работа. Междувременно пък Народното събрание сътвори краткотрайна комисия, която да изследва корупционни практики в митниците и възможна роля на Василев в тях.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР