Шефката на агенция Интерсаунд Ирина Папазова e супермодел на България

...
Шефката на агенция Интерсаунд Ирина Папазова e супермодел на България
Коментари Харесай

Собственичката на марката “Мис България” Ирина Папазова: Дарина Павлова ме завлече с пари!

Шефката на организация „ Интерсаунд ” Ирина Папазова e супермодел на България за 1993 година Работила е в авторитетни фешън организации в Съединени американски щати, Италия, Франция, Испания. След показното ликвидиране на брачна половинка й Васил Папазов тя наследява стилната му организация. Оттогава Папазова държи правата или организира всички интернационалните и национални състезания за хубост на територията на страната като “Мис България ”, преотстъпени до момента чартърен на организацията на Жени Калканджиева; “Мистър България ”, “Кралица на хубостта " и доста други. Единствено пред “ШОУ ” Ирина споделя скандалната история на състезанието “Мис България ”, който още веднъж ще провежда, напомня нещастието към убийството на своя брачен партньор и за какво счита, че към този момент няма каталози за „ девойки на повикване ” в стилните организации.

- Ирина, Жени Калканджиева ти дава състезанието “Мис България”. Тази дефиниция, която се появи в медиите, май не е най-точната…?
- И на Жени, и на Дарина Павлова съм давала марката “Мис България” чартърен против сума, която се е уточнявала. Нашите връзки с “Визаж” стартират преди 7 години. Те взеха правата за интернационалните състезания “Мис Свят” и “Мис Вселена”. Аз взех решение “Мис България” да не се дели от тези вериги. Затова точно подписахме контракт за взаимната му организация – аз като притежател на марката “Мис България”, а те - като лицензианти на двата състезанието. Две години моята марка е била преотдавана чартърен и на Дарина Павлова с “Мегаталант”.

Това са връзките до предходната година, когато договорът ни с “Визаж” не беше възобновен по взаимно единодушие. От тази година “Интерсаунд” стартира към този момент сама да си провежда състезанията.

- Защо Жени Калканджиева се отхвърли от състезанието?
- Доколкото знам и доколкото сме коментирали, на нея към този момент й тежи този конкурс. Организацията е тежка, а не изкарва някакви кой знае какви пари, с цел да си коства. Те въпреки всичко главно са фешън организация, до момента в който ние сме главно уредници на ивенти и състезания. На нас в това ни е силата.

- Конкурсът през годините минава през доста неприятни произшествия. Би ли припомнила началото?
- От 1990 година “Интерсаунд” провежда “Мис България”. Но там има една доста дълга история с Иво Божков. Те с Васил стартират дружно през 1989 година като “Мис България – Родина”, когато печели Соня Васи, и стартира едно тежко дело на кого е състезанието. През 1994 година бомба гръмва в зала ”Универсиада” по време на състезанието “Мис България” и убива дядото на “Мис Пловдив” в тоалетната.

Решението на съда на кого е състезанието излезе след гибелта на Васил.

Мъжът ми се съдил и с Иван Славков

за марката за хубост „ Българка”. През 90-те Славков организираше състезания, без да има право на това. Той имаше лиценза за „ Мис Свят” и „ Мис Вселена”, само че не и за „ Мис България”. Накрая брачният партньор ми осъди и него.

Няколко месеца след убийството му, през 1998 година, аз проведох “Мис България”, когато купата взе Наталия Гуркова. Направих го и през 1999 година

Ние успяхме едната година да задържим правата за “Мис Вселена”, правата за “Мис Свят” ги взе Иван Славков посредством Олимпийския комитет, само че ги управляваше Страхил Гановски. Комбинираха се с Жени и те започнаха да вършат паралелна “Мис България”. 2-3 години поред ние правехме паралелни състезания. Беше доста комплицирано – коя е същинската, коя не е същинската “Мис”... Естествено, законната “Мис България” постоянно е била нашата.

След това пристигна при мен Дарина Павлова, изиска правата за “Мис България” и направи състезанието през 2000 година, когато Ивайла Бакалова взе купата. Не се стигна до финансовата част на контракта, тя по този начин и не ми заплати стотинка, „ подарих” й състезанието тази година. После Илия беше погубен и тя се отхвърли да се занимава с това...

- Видя ли се с Дарина Павлова, до момента в който в този момент беше в България като член на журито “България търси талант”?
- Не, ние не сме се виждали от 2000 година. Не сме имали никакви допирни точки.

- Но една от версиите за убийството на брачна половинка ти е обвързвана с Илия Павлов…?
- Чувала съм версия, която е обвързвана с предходния му бизнес - произвеждане на компактдискове и образуване на интернационалните концерти, който е бил много сериозен, само че и много проблематичен по това време, и там

доста хора към този момент не са сред живите!

Именно около дисковете свързваха убийството му с Илия Павлов, който му дължал доста пари. И той го „ поръчал”, с цел да не му ги върне. Така се говореше.

Но, доколкото знам, и аз като негова брачна половинка съм била обвинена за убийството му. Защото всичко може да има, персонални истории – също. Но съм разпитвана единствено един път.

Бившата му брачна половинка също беше спрягана поради споровете сред тях. Лично за мен тази версия е доста неприемлива, тъй като въпреки всичко е татко на детето й, би трябвало да е доста луда, с цел да поръча такова нещо! Но не е чак толкоз невероятно, тъй като Васил до последно ходеше в Румъния, където тя беше изнесла незаконно детето и не го даваше, макар че беше присъдено на него. Тя не даваше никакъв контакт с детето - криеше го в Румъния и той не можеше да го види даже. А Васил искаше да си го върне назад. Напрежението, което изпитваше, постоянно съм го свързвала с детето...

Доста разумна версия е убийството да е обвързвано и с стилния бизнес, тъй като по това време Васил е значителен фактор - “Интерсаунд” е най-влиятелната организация, притежател е на състезанието “Мис България” и още много състезания. Но пък ме учудва, че откакто него го убиха, никой не е пристигнал при мене да ме притиска и да ме заплашва...

- Свързват Васил Папазов и “Интерсаунд” със СИК по това време...
- Заради спонсорството им на състезанията “Мис България”. А през 1995-1996 година - и поради самата Жени Калканджиева, само че тя през 1996 година напусна “Интерсаунд”,

направи си “Визаж” и парите на СИК отиваха там!

В тези години нямаше по какъв начин да направиш организация, без да имаш тил! Тя направи “Визаж” дружно с Виолета Зафирова, която тогава е брачна половинка на Кольо Зафиров, свързван със СИК. В един миг се разделят и Жени остава единствената, на която, най-малко по документи, се води фешън организация “Визаж”.

На процедура, от 1994 година до 1996 година “Мис България” се спонсорира от компанията „ Ай Джи Ем”, в която обаче не е единствено СИК – там са групировките, които се занимават с казина, бинга, хазартен бизнес. В нея бяха Илия Павлов, Божков, Маргините...

След 1996 година, връзките сред Жени и мъжа ми станаха даже конфликтни, тъй като “Визаж” ни стана конкуренция.

- Ирина, по какъв начин се срещна с Васил Папазов, който тогава е притежател на хитовата фешън организация “Интерсаунд”?
- С Васил се срещнах на кастинга за “Супермодел на България”. Аз бях много дребна - 17-годишна. Майка ми беше видяла разгласи за състезанието “Супермодел на България” на международната организация “Форд моделс”. Обадихме се, записах се за присъединяване и по този начин стана прехвърлянето ми към организация “Интерсаунд”, която го организираше. През 1993 година завоювах състезанието. Продължих да работя за “Интерсаунд”, главно с договори за чужбина.

Васил си беше женен, имаше дете. В началото връзките ни бяха безусловно настоятелен и другарски. Бях доста респектирана от него и на този стадий не ми е и минавало през акъла нещо друго! Впоследствие той се развежда. Аз си продължавах кариерата на модел. Покрай събитията на организацията, започнахме да се виждаме, да контактуваме.

- Васил Папазов не се развежда поради теб?
- Не - доста преди да стартира връзката ни, той се развежда с първата си брачна половинка, която е румънка.

Разводът е доста тежък!

Ситуацията с дъщеричката му, както ти споделих, е доста тежка, тъй като съдът я присъжда на него, само че жена му я взима и той до последно се мъчеше да си я върне в България, само че по този начин и не съумя! Но това са си техни връзки, които не са били свързани с мен. Едва откакто остава свободен, Васил стартира да гледа на мене като на жена. Дълго време имахме по-близки връзки, ходехме на вечери. Но аз направих един договор за Париж за 3 месеца. Тази разлъка на него му повлия. Каза ми: “Не мога, ти си надалеч, ще дойда!”. От жеста, че пристигна там особено за мен, и цялата конюнктура в Париж, се прекатурна и моето отношение, и се получиха нещата сред нас. След това аз продължих да пътувам, а като бях в България, си бяхме дружно. До момента на едно мое пътешестване в Италия - като мина 1 месец, той ми съобщи: “Аз повече по този начин не мога! Ти би трябвало да решиш, би трябвало да избереш!”. И аз споделих o`kей, завършвам с кариерата! Това е част от сложния живот на модела – не можеш да имаш доста сериозна връзка и непрестанно да пътуваш. Винаги моделите изпадат в обстановката, когато би трябвало да избират сред професионален и персонален живот. Като характерен представител на зодия Рак, избрах фамилията. Прекъснах договора с Италия, върнах се. Васил ми направи нещо като подарък за това, че съм се върнала - едно пътешестване на състезанието “Мис Свят”, тъкмо когато Жени /Калканджиева – б. а./ стана шеста в света. Там точно ми предложи брак.

- Кой ти заяви за убийството на брачна половинка ти?
- Имахме среща на “Попа”. Бях почнала работа и едновременно той идваше и ме вземаше оттова. Когато не пристигна, усетих, че има нещо, тъй като той беше доста прецизен човек. Започнах да му звъня по телефона, само че той беше изключен! Взех такси, прибрах се. Вкъщи бяха детето, свекърва ми, която също живееш с нас. С Васил нямаше връзка! Реших да звънна в офиса, макар че беше станало към този момент много късно. Вдигна ми един от чиновниците. Попитах: “Къде е Васко, какво става?”. Отговориха ми: “Ами, няма го...”. Нещо ме смотаха, не ми оповестиха по телефона. Казах на свекърва ми: “Отивам до офиса, нещо става!”. Като отидох там на място, видях следователите... Те ми оповестиха.

- Как реагира?!
- Реагирах нервно-истерично. Не можех да схващам какво ми споделят! Васил постоянно си държеше на бюрото часовника и златната гривна, която нашите му бяха подарили за сватбата. В момента, в който ми връчиха тези движимости, аз ги хвърлих назад към тях! Започнах да викам, че това не е правилно! Те започнаха да ме разпитват. Това беше много необичайно, тъй като в подобен миг, не знам какъв брой съответен е човек…

Самото заравяне изкарах на един валериан, някакъв лекар ми го бутна в устата. Дори в този момент като се връщам обратно, не мога да допускам... В рамките на една година аз много-много не асимилирах какво е станало! Отказвах да приема какво се е случило! Живеех с някакво възприятие, че е отпътувал, че ще се върне... мъчно се одобряват такива неща! Може би едвам когато бяхме на гроба да му изнасяме една година,

осъзнах: “Ами, това беше! Васил го няма!”

Станах вярваща, започнах да отивам на черква. Това е обяснимо – по този метод търсиш връзката с индивида, който си изгубил, чакаш някакъв знак от някъде!

- Имаше ли предусещане Васил Папазов, че нещо такова може да му се случи?
- В дните преди убийството беше много под напрежение. Мисля, че той си усещаше. Дори имахме персонални спорове, кавги, тъй като аз, неразбирайки обстановката, като една млада майка, непрестанно му натяквах, че не ми обръща внимание, че доста работи, а на него не му е било до това! По принцип той имаше доста черно възприятие за комизъм и постоянно се бъзикаше с тия неща. Говореше: “Ти си млада, ще се оправиш, в случай че нещо стане!...”. Опитвал се е да ме учи, тъй като споделяше, че аз ще се занимавам след него с агенцията…

- Споделял ли е да има проблеми с някого?
- След като се е случило това нещо, би трябвало да е имал! Но постоянно ме е държал доста настрани, не е желал да ме натоварва, тъй като бях преди малко родила и си гледах детето. Може би се е опитвал да ме защищити, като не ми дава информация.

- Отказали сте се да заминете в Америка, а сте имали такава опция - за какво?
- Съпругът ми получи “Зелена карта” с много солидни рекомендации от “Форд моделс”, от “Мис Вселена” като техен контрагент. Проблемът беше, че аз бях срещу, тъй като детето беше доста малко, а и аз бях с малко по-патриотични възгледи. Нямам визия дали е желал да скъса с бизнеса си тук, може би е желал да си го върти оттова, само че като цяло искаше да отидем да живеем в Америка. Сигурно, в случай че се занимаваше с този бизнес в Щатите, щеше да е доста по-добре, само че...

- На 22 години оставаш вдовица, не те подминават злобните намеци, че бързо си прежалила брачна половинка си...
- Като мина една година, аз започнах да повеждам някакъв обществен живот, тъй като бях на 23! Нормално е човек да стартира да излиза... И хората, като ме видеха в компания в заведение, оттова идваше цялата работа… Не съм обръщала внимание, не ме е обиждало - всеки си има някакъв метод, по който си изживява нещата. Тези хора, които ме назоваха „ радостната вдовица”, несъмнено не са се сблъсквали с такова нещо, с цел да знаят какво е, и по тази причина пишеха и говореха по този начин. Това е много огромна покруса и всеки го избива нанякъде, някои се отдават на алкохол, на други неща...

- Имаше ли проблеми с наследството?
- Дойде някогашната му жена, разделихме на който каквото се падаше. Тя не искаше парцели в България, искаше пари. Продадохме единия апартамент, който ни беше фамилното жилище - не желаех да пребивавам в него след гибелта на Васил, и изплатих каузи й, изплатихме и каузи на детето й от компаниите! Агенцията остана за мен. Започнах да си я въртя компанията и по този начин е до през днешния ден.

- Какво ще промениш в организацията на състезанието “Мис България” - имаше ли нещо, което не ти харесваше до момента?
- Правейки сама състезанието, ще мога да дефинирам метода, по който се организира, девойките, които се избират... Последните години имаше един контракт сред “Визаж” и “Ноу фрейм” с мое единодушие, съгласно който състезанието мина като риалити. Последното беше изключително неуместно за този формат. Приличаше на “Биг брадър”! А това е конкурс за хубост, в който би трябвало да вземат участие красиви девойки, с пропорции, които би трябвало да подхождат на условията! През 2008 година състезанието не можа да се състои. Една година

хакнаха интернет гласовете и се оказа, че короната би трябвало да бъде взета от подправената победителка и дадена на същинската!

Доста беше коментирано и избирането на Антония Петрова, която също беше определена с есемеси. Въобще, всяка година имаше някакви истории!

Моето мнение е, че “Мис България” би трябвало да се избира, с изключение на с есемеси, по този начин и от умело жури! Защото не всички хора знаят, а и не са длъжни да знаят, какви са условията. Те гледат девойки на екрана, които са доста красиви, само че нямат растеж, може да нямат и нужните интелектуални качества. Дори с риск да обидя Нанси /Карабойчева – б. а./, която е едно доста симпатично момиче, ще кажа, че тя нито има нужният растеж, нито качествата, което хората обаче не виждат по малкия екран. Те се стопират на класическата хубост, това виждат и това избират. Моята концепция е да върнем състезанието “Мис България” малко в 90-те години. Тази година той ще стартира с провеждането на районни състезания. Само и само победителката ще има право да взе участие в националния конкурс. Няма да има национални кастинги, на които да се явяват девойки отвред и да се сортират в последния миг. Започваме с районния конкурс в Плевен. Другото, което до момента не съм обявявала, е концепцията ми за очевидно гласоподаване, а в журито ще бъдат потенциали в съответните области, свързани с хармония, мода и женска хубост. Съдиите ще гласоподават непосредствено и очевидно, сходно на “Евровизия”. Това в никакъв случай до момента не е ставало в историята на този конкурс.

- Надяваш ли се да печелиш от състезанието?
- Не знам дали толкоз доста ще се напечеля най-малко през първите години, тъй като, с цел да се изкарват пари от този конкурс, би трябвало да се намират спонсори, а сега е доста мъчно. Първото, което хората затварят при усложнения, е рекламният бюджет. Но се надявам най-малко да не би трябвало ние да даваме пари, да намерим средства да стане хубаво и влиятелно, и най към този момент за мен е значимо да се намират хубави девойки, тъй като ние сме фешън организация и изкарваме най-вече от лансирането на девойки.

- Непрекъснато се приказва, че има “втора тарифа” за моделите в организациите, само че ти твърдиш, че даже да е имало, към този момент няма. Какво те кара да мислиш по този начин?
- След показните арести това нещо е спряло! Слава Богу! Така чух. Много организации затвориха по една или друга причина. За тези цени всички сме го чували. И освен посредством организации, и самите девойки си дефинират цени самосиндикално!

Запознават се с някой, спят с него, желаят си парите!

Състоянието на страната е такова и тъй като са по-бедни, ги кара да вършат такива неща. Лошото е, когато е проведено и има някакво принуждение. Идвали са при нас девойки, казвали са ни “този иска”, “онзи иска” – за организации, за фотографи, само че никоя не е идвала да ни каже: “Дърпаха ме, биха ме, насилиха ме!...”. Не съм чувала чак такива фрапантни неща! Не споделям, че ги няма... При нас идват девойки от провинцията, с упоритостта да са в огромния град! Самата аз ги чувствам, когато идват за едно и когато идват за друго. Когато едно момиче идва в организацията да търси добър живот и богат другар, то си проличава. Тя в процеса на работа не устоя на темпото. В момента, когато едно момиче би трябвало да замине в чужбина и то не замине, за нас е ясно, че тя не желае да се развива в бизнеса, а просто желае по-добър живот тук. И като отидеш в едно заведение, можеш да ги видиш такива девойки - подготвени са да се продадат за чантичка, за обувки... Това е доста ужасно!

- Ти си привърженичка на легализирането на проституцията...
- Това е метод тази активност да не бъде насилствена, да има правила, а и да влизат пари в хазната. Защото всички знаем, че това се случва! Това ще оправи и нашия бизнес. Вече няма да има потребност тези девойки да са манекенки или танцьорки, с цел да прикриват другата си активност.

Мен супер доста ме наскърбява набеждаването на нашия бизнес, този неприятен имидж! Все отново и аз съм манекенка и не ми е прелестно, когато на всички места изясняват, че манекенките са ку*ви, че всяка манекенка може да се поръча… Защото мен никой не ме е поръчвал и няма да ме поръча! И познавам доста такива девойки! Нашата организация е такава. Имам честен ангажимент към мъжа ми, тъй като такива бяха и неговите визии. Не ми идва и от вътрешната страна.


Едно изявление на Валерия КАЛЧЕВА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР