Вътрешни лица в Кремъл са озадачени защо Пригожин е летял из Русия след неуспешния си бунт: „Той не е глупак“

...
Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се смята за мъртъв, след
Коментари Харесай

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се смята за мъртъв, след като бизнес самолетът му се разби в сряда.

Пригожин, който беше свален след неуспешен бунт, беше на път от Москва за Санкт Петербург.

Вътрешни хора от Кремъл казаха на Meduza, че са объркани защо той все още прави бизнес в Русия.

>

Вътрешните хора в Кремъл са озадачени защо шефът на Вагнер Евгений Пригожин лети из Русия само два месеца след като беше свален от власт от Владимир Путин за опит да инициира въстание.

„Той не е глупак, той изглежда е разбрал всичко“, каза вътрешен човек, който не беше назован, пред руския независим информационен бюлетин Meduza.

Пригожин се смята за мъртъв, след като частен самолет, с който е пътувал, се разби в района на Твер край Москва в сряда, .

Самолетът, на борда на който е имало седем пътници и трима членове на екипажа, е пътувал от Москва за Санкт Петербург, добави ТАСС.

Човек, близък до Путин , който говори при условие за анонимност, каза на Meduza, че Пригожин е бил в столицата в сряда, за да се срещне с представители на Москва относно дългогодишния си кетъринг бизнес Concord Catering, който преди това е получил доходоносни държавни поръчки.

Insider не можа за да проверят независимо тази информация.

Два източника, близки до Кремъл, казаха, че са изненадани, че Пригожин продължава да има бизнес в Русия дори след неуспешния бунт, като един вътрешен човек каза на Meduza: „Защо му трябват договори за кетъринг тук и с такива рискове?"

Пригожин и неговите наемници от Вагнер инициираха краткотраен бунт срещу руското министерство на отбраната точно преди два месеца, в опит да изместят висши военни служители.

Но бунтът се провали и Пригожин, който беше прекарал месеци публично критикувайки военната стратегия на Москва в Украйна, .

Пригожин изглежда прекара голяма част от последните два месеца в пътуване между Санкт Петербург и Москва и — според видео съобщение, което той пусна по-рано тази седмица — дори изглежда предприема пътуване до Африка, където войските на Вагнер са имали присъствие в няколко страни.

Не е ясно как точно самолетът, превозващ Пригожин и още девет души се разби в сряда, въпреки че служители по сигурността и съветски експерти казаха, че смятат, че Путин най-вероятно е поръчал убийството от отмъщение за бунта.

Иън Печеник от Flightradar24, сайт, който следи данните за полети, каза пред Ройтерс, че всичко изглеждаше нормално със самолета, докато не направи „внезапно вертикално движение надолу“, падайки на повече от 8000 фута от крейсерската си височина от 28 000 за около 30 секунди.

„Каквото и да се случи, стана бързо“, каза Печеник пред Ройтерс .

Бившият лидер на MI6 сър Джон Соуърс каза в програмата Today на BBC Radio 4 в четвъртък, че на борда може да е имало и устройство, което „свали самолета внезапно“.

Прочетете оригинална статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР