Шефът на Вагнер Пригожин се появи в първото си видео обръщение след опита за преврат

...
Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се появи в първото си
Коментари Харесай

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин се появи в първото си видеообръщение след неуспешния си бунт в Русия, което предполага, че той е в Африка.

BBC не успя да провери къде е заснето видеото.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата група Вагнер, показва Пригожин в бойна екипировка, казвайки, че групата прави Африка „по-свободна“.

Вагнер се смята, че има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни групи и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Обединеното кралство миналия месец наложи санкции на двамата ръководители на операциите на Wagner в ЦАР, като ги обвини в изтезания и убиване на цивилни.

Бойците на Вагнер също бяха обвинени от САЩ, че са се обогатили с незаконни сделки със злато на континента.

Във видеото Пригожин казва, че Вагнер проучва минерали, както и се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Ние работим. Температурата е +50 - всичко както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни действия, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна", чува се да казва Пригожин.

"Справедливост и щастие - за африканския народ ние превръщаме живота в кошмар за ISIS (Ислямска държава) и Ал-Кайда и други бандити."

Той казва, че Вагнер вербува и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем".

Пригожин беше сниман в Санкт Петербург по време на Африка-Русия миналия месец среща на върха, ръкувайки се с посланик Фреди Мапука, съветник на президента в ЦАР.

Какво представлява руската наемническа група Вагнер? Шефът на Вагнер казва, че дейностите трябва да продължат в Африка Шефът на Вагнер е забелязан в Русия по време на срещата на върха в Африка

Пригожин поддържа нисък публичен профил, откакто оглави краткотрайния си бунт през юни, който продължи само 24 часа.

Около 5000 войници от Вагнер превзе контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижи към Москва с заявената цел да премахне военното ръководство.

Въпреки това Пригожин спря напредък след преговори с Кремъл, които бяха с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено преместване в Беларус.

Имаше много публична борба между Вагнер и руското министерство на отбраната относно воденето на войната. Пригожин многократно обвини министерството, че не е снабдило неговата група с боеприпаси.

Пригожин казва, че е основал групата Вагнер през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, Пригожин е известен като „главният готвач на Путин“, защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. Вагнер започна да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че да е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна, Вагнер имаше приблизително 5000 бойци - предимно ветерани от руските елитни полкове и специални части.

Пригожин обаче каза миналия юни, че броят им е нараснал от началото на войната в Украйна до 25 000 бойци.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР