Шефът на ЦИК Камелия Нейкова днес изрази притесненията си относно

...
Шефът на ЦИК Камелия Нейкова днес изрази притесненията си относно
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК притеснена от предстоящите избори за парламент

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова през днешния ден изрази терзанията си по отношение на идните избори за парламент на среща с президента Румен Радев. 

„ Ако изборите са през седмица, това ще сътвори проблеми пред естественото протичане на изборния развой. Ако са на разнообразни дати, би трябвало да имаме 2-3 седмици най-малко, с цел да се провеждат умерено изборите “, съобщи Нейкова.

Иначе тя увери президента и обществеността, че подготовката за евровота е съвсем подготвена, защото датата се е знаела от дълго време.

Накратко президентът Радев заключи срещата по този начин:

Избори за народен парламент на 2 юни са невъзможни. Това отпада по ред аргументи.

Ако има избори на разнообразни дати, в случай че датата за европейски избори е 9 юни, 23 юни е най-ранната дата за парламентарни избори, с цел да се справите.

Най-важното е да потвърдите, че можете да се справите софтуерно и организационно за избори 2 в 1 на 9 юни.

Мисля, че ще се оправим, съобщи Камелия Нейкова.

Иначе срещата стартира с встъпително слово на президента:

„ Третият мандат приключи с крах.

Наред с евроизборите би трябвало да проведем и изключителни парламентарни избори.

Призовах Димитър Главчев, който избрах за длъжностен министър председател, да успее в едноседмичен период да показа състав на Министерски свъет.

За да имаме опцията за избори 2 в 1 по няколко аргументи.

Първо да има по-голяма изборна интензивност. На второ място да не разкарваме хората два пърти. На трето място да спестим запаси, сподели още той.

Димитър Главчев съобщи, че до края на деня ще бъде подготвен със състав на служебния кабинет. Утре в 9.30 ще пристигна, с цел да проведем съвещания и да определим времето за изборите ”

Държавният глава означи, че работната среща с ЦИК цели да бъде конкретизирана готовността на комисията за избори за Европесйки парламент и избори за народни представители.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че избори на 2 юни са невъзможни. Тя се разгласи за избори 2 в 1, които да се проведат на 9 юни.

„ Тиражират се всевъзможни разновидности за осъществяване на изборите. Създават се хипотези, внушения, които объркват гласоподавателите. ЦИК ще провежда изборите за членове на Европейския парламент и Народно заседание както е написано в Изборния кодекс “, сподели Нейкова.

Нейкова посочи, че за евроизборите Централната изборна комисия е значително подготвена. „ Беше ясно ще се изборите ще се възпроизведат сред 6-9 юни. От началото на годината приготвяме документи, бумаги, социална поръчка за машинното гласоподаване. Ако изборит бъдта на една и съща дата ще би трябвало да обявим нова социална поръчка “, добави още тя.

И разкри някои от усложненията:

„ В избори за членове на Екологичен потенциал резултатите се афишират в период не по-късно от три дни след изборния ден, а в период до 5 дни би трябвало да се разгласят имената на определените евродепутати. При изборите за Народно събрание резултатите се афишират не по-късно от 4 дни, а имената на определените народни представители се афишират не по-късно от 7 дни. Няма значение кои избори ще са първи, защото ЦИК ще би трябвало да одобри всички брошура и материали от СИК, РИК и чужбина, след което наново да вкара данните с всички резултати и да направи разбор на несъответствията в числовите данни. След това би трябвало да се прегледат изборните протоколи, а по едно и също време с това да провежда отпечатването на хартиените бюлетини за идващия избор “, изясни Нейкова.

Нейкова подсети, че може да има догадка, при която претендент за депутат в локалния парламент да бъде определен и за европейски народен представител, написа flashnews.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР