Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс говори за

...
Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс говори за
Коментари Харесай

Шефът на ЦРУ: Русия беше готова да използва ядрено оръжие след пробива на Украйна

Шефът на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) Уилям Бърнс приказва за страховете на Америка по отношение на Русия. Според него Съединени американски щати подозират Руската федерация в желание да употребява нуклеарно оръжие.

Според него подобен риск е имало през есента на 2022 година, когато е имало неочакван пробив на украинските войски в североизточната част на страната. Това породило съществени опасения във Вашингтон, че Москва може да обмисли разновидността за „ нуклеарна ескалация “.

Бърнс приказва за това по време на брифинг, който беше излъчен онлайн в YouTube.

„ През есента на 2022 година съществуваше действителен риск от евентуално съветско потребление на тактически нуклеарни оръжия по отношение на спора в Украйна “, сподели Бърнс.

Според ръководителя на Централно разузнавателно управление на САЩ в тази връзка Съединени американски щати са сметнали за належащо да подхващат дипломатически стъпки, с цел да избегнат възможна злополука.

В резултат президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати Бърнс на среща с ръководителя на СВР Сергей Наришкин, с цел да предизвести за следствията от потреблението на нуклеарни оръжия.

„ Изяснихме последствията от сходен ход и продължихме да преговаряме непосредствено по този въпрос “, сподели Бърнс.

Бившият офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър на собствен ред означи, че въпросът за потреблението на нуклеарни оръжия във военни спорове е почнал да се повдига все по-често. Все още няма опасност, само че разузнавачът счита, че е малко евентуално светът да успее да избегне потреблението на нуклеарни оръжия.

Като цяло, както означи Ритър, светът се е отдалечил от концепцията за нуклеарно въздържане. Сега се обрисува противоположната обстановка – когато опасността е изкуствено раздута. Следователно всяка страна може да нанесе предпазен удар.

„ Въз основа на настоящето равнище на напрежение в света, потреблението на нуклеарни оръжия е въпрос на време “, акцентира някогашният шпионин.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР