Шефът на съдиите в Англия - Хауърд Уеб имаше тежко

...
Шефът на съдиите в Англия - Хауърд Уеб имаше тежко
Коментари Харесай

Хауърд Уеб се оправдава за кошмарните съдийски грешки в Англия

Шефът на съдиите в Англия - Хауърд Уеб имаше тежко посещение във втория епизод на предаването Match Officials: Mic`d Up, в което трябваше да дава пояснения за серията от неточности към незачетения гол на Луис Диас в дербито сред Тотнъм и Арсенал, както и за непоказания червен картон на Матео Ковачич в конфликта сред Арсенал и Манчестър Сити. Бившият рефер съобщи, че към този момент се вършат стъпки сходни неточности да не се позволяват.

" Предприехме необикновената стъпка да пуснем аудиото от тази обстановка малко откакто тя се случи. Искахме да покажем на всички това, което доста бързо ни стана ясно - че става дума за забележителна човешка неточност и загуба на централизация. Всички сме разочаровани, че системата ВАР не се намеси, с цел да поправи очевидна неточност, която видяхме на терена с анулацията на гола. Никой не е по-разочарован от самите рефери.

Човешки неточности се случват във всички сфери на живота и се случиха и тук. Трябва да създадем по този начин, че в случай че имаме човешка неточност, да няма такива вреди, които видяхме в този случай. Едно от нещата е нуждата от това да се повторят тези информационни протоколи, които са същински значими за ВАР, с цел да се предотвратят сходни неща. Искаме основният рефер да оповестява доста ясно на ВАР какво е било решението на терена и по-късно от ВАР да повторят това на рефера, с цел да получат удостоверение, че са разбрали вярно.

Когато прегледът на ВАР завърши, да не се оповестява просто " инспекцията завърши ", а както бе в този случай " инспекцията завърши, засадата е доказана ". Това ще даде още един сигнал на съдиите на терена, че се върви в неверна посока. Предприехме много стъпки, с цел да подсигуряваме, че грешката, която видяхме в този значим мач, няма да се повтори.

Няколко пъти чух въпроса за какво 30 секунди по-късно, когато във ВАР осъзнаха грешката, не се поискали мачът да бъде спрян. Всъщност те сами си зададоха този въпрос, откакто осъзнаха какво се е случило. Мисля, че бяха минали към 20 секунди след подновяването на играта. В този миг те обмисляха дали могат да се намесят, с цел да спрат играта, само че осъзнаха, че разпоредбите, избрани от FIFA и IFAB, не разрешават това. Очевидно е налице развой, който стои в правилника за потребление на ВАР, който не ви разрешава да се върнете обратно при тези условия. Заради това те взеха решение да не се намесват.

Далия основният рефер е бил осведомен за грешката? Не. Той не знаеше до края на мача. Мисля, че по този начин е по-добре, в случай че желаете да останете фокусирани и да не се влияете, когато взимате решения ", съобщи Уеб.

По случая с Матео Ковачич шефът на съдиите разяснява обстановката по този начин: " Първото влизане бе в действителност неприятно и съм сигурен, че в случай че Майкъл Оливър бе посочил червен картон, доста бързо от ВАР щяха да го осведомят, че инспекцията е завършила. Той обаче не го направи. В обстановката за втори жълт картон ВАР не може да се намеси. Той имаше извънреден шанс, че остана на терена. Оливър ще осъзнае, че второто нарушаване трябваше да бъде декорирано с жълт картон и това щеше да докара до изгонването на Ковачич ".
 Арсенал - Манчестър Сити 1:0 в мач от Висшата лига
Арсенал спря кошмарната серия против Манчестър Сити и излезе на върха във Висшата лига

Габриел Мартинели означи единствения гол в мача
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР