Шефът на ООН предупреди, че войната на Русия в Украйна

...
Шефът на ООН предупреди, че войната на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Шефът на ООН предупреждава, че войната на Русия в Украйна вреди на бедните страни

Шефът на Организация на обединените нации предизвести, че войната на Русия в Украйна виси като  " Дамоклев меч " над международната стопанска система, изключително над бедните разрастващи се страни, които са изправени пред внезапно повишаване на цените на храните, горивата и торовете и в този момент виждат, че тяхната житница е " бомбардирана ", заяви Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2511
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи пред кореспонденти, че от Русия и Украйна идват " повече от половината от международните доставки на слънчогледово олио и към 30 на 100 от международните доставки на пшеница " и че " цените на зърното към този момент са надминали тези при започване на Арабската пролет и протестите от 2007-2008 година " заради повишаване на цените на храните.

Гутериш съобщи пред кореспонденти, че 45 африкански и най-слабо развити страни внасят най-малко една трета от пшеницата си от Украйна и Русия, а 18 от тях внасят най-малко 50 %. Сред тези страни са Египет, Конго, Буркина Фасо, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, сподели той.

" Всичко това удря най-тежко най-бедните и посява семената на политическата неустойчивост и размириците по света ", предизвести шефът на Организация на обединените нации.

Гутериш също намира за алармиращ обстоятелството,  че Русия увеличи равнището на подготвеност на нуклеарните си сили след нахлуването в Украйна, и дефинира това като " смразяващо развиването на обстановката ", заяви Ройтерс.

" Перспективата за нуклеарен спор, в миналото немислима, в този момент още веднъж е допустима ", съобщи Гутериш и повтори апела си за неотложно преустановяване на военните дейности.

Инвазията на Русия в Украйна, почнала на 24 февруари, до момента докара до бягството от страната на повече от 2,8 млн. души и затвори стотици хиляди в обсадени градове. В същото време нахлуването провокира необятни западни наказания против Русия.

В края на предишния месец съветският президент Владимир Путин съобщи, че нуклеарните сили на страната му би трябвало да бъдат приведени в положение на нараснала подготвеност, което увеличи опасенията, че нахлуването на Русия в Украйна може да докара до нуклеарни война. Представители на Съединени американски щати обявиха, че до момента не са видели причина да трансформират равнищата на готовността на нуклеарните сили на Вашингтон.

Русия и Съединените щати разполагат с най-големите арсенали от нуклеарни бойни глави след Студената война, която разделяше света през по-голямата част от 20 век, противопоставяйки Запада на Съветския съюз и неговите съдружници.

Гутериш също по този начин прикани за опазване на сигурността и сигурността на нуклеарните уреди след пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна, най-голямата в Европа, който избухна по време на завладяването на централата от съветските сили, добавя Българска телеграфна агенция.

" Време е да се спре ужасът, отпушен върху народа на Украйна и да се върнем на пътя на дипломацията и мира ", съобщи Гутериш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР