Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник членовете на

...
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник членовете на
Коментари Харесай

Столтенберг призова съюзниците от НАТО да запазят курса по отношение на Украйна

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг прикани във вторник членовете на алианса да " продължат курса " в поддръжка на Украйна във войната й против нашествието на Русия, до момента в който и Съединените щати, и Европейският съюз се борят да реализират единодушие за спомагателна военна помощ, предава " Ройтерс ".

" Наше обвързване е да подсигуряваме, че ще предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае " , сподели Столтенберг пред кореспонденти, до момента в който дойде за среща на външните министри от страните от НАТО в централата на алианса в Брюксел.

" Ние просто би трябвало да запазим курса. Това се отнася и за нашите ползи в сигурността ", сподели генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

Неговите забележки идват в миг, когато ориста на пакет от американска военна помощ от 60 милиарда $, препоръчан от администрацията на Байдън, е в несгигурност заради съпротивата на някои републиканци в Конгреса.

Представители на администрацията показаха убеденост, че ще прокарат пакета, като споделиха, че болшинството републиканци и демократи в Конгреса към момента поддържат поддръжката за Киев.

Столтенберг също изрази оптимизъм.

" Уверен съм, че Съединените щати ще продължат да оказват поддръжка и тъй като това е в полза на сигурността на Съединените щати. Освен това е в сходство с това, което сме се споразумели ", сподели той.
 Администрацията на Байдън желае 106 милиарда $ за Украйна и Израел
Администрацията на Байдън желае 106 милиарда $ за Украйна и Израел

С аргумента, че поддръжката на американските сътрудници е жизненоважна за националната сигурност на Съединени американски щати

Пристигайки в Брюксел, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че министрите от НАТО ще " препотвърдят мощно " тяхната поддръжка за Украйна , защото тя продължава да се изправя пред нападателната война на Русия.

Срещата се организира на фона на възходящото мнение, че контраофанзивата на Украйна, почнала по-рано тази година против силите на съветския президент Владимир Путин, не е постигнала забележителен прогрес.

Междувременно предлагането на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика да се провиснал до 20 милиарда евро за четири години за военна помощ за Украйна срещна опозиция измежду държавите-членки на блока, които трябваше да обезпечат парите.

Столтенберг обаче уточни, че членовете на Европейски Съюз Германия и  от доста милиарди евро за двустранна военна поддръжка през последните седмици. Той сподели, че войната в Украйна има значение надалеч оттатък нейните граници.

" Ще бъде покруса за украинците, в случай че президентът Путин победи, само че също по този начин ще бъде рисково за нас ", сподели той.

" Тогава посланието към всички властнически водачи - освен в Москва, само че и в Пекин - е, че когато нарушават интернационалното право, когато атакуват друга страна, когато употребяват мощ, те получават това, което желаят.
 Шолц даде обещание да удвои поддръжката за Украйна, макар бюджетния недостиг
Шолц даде обещание да удвои поддръжката за Украйна, макар бюджетния недостиг

Канцлерът сподели, че държавното управление му работи с Народното събрание за правене на бюджет за 2024 година " допустимо най-бързо "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР