Шефът на молдовския парламент Адриан Канду подписа вместо президента Игор

...
Шефът на молдовския парламент Адриан Канду подписа вместо президента Игор
Коментари Харесай

Молдова забрани руските новинарски програми

Шефът на молдовския парламент Адриан Канду подписа вместо президента Игор Додон закона, който не разрешава транслирането на вести и информационно-аналитични стратегии от Русия, заяви РИА Новости, базирайки се на пресслужбата на Народното събрание в Кишинев.

Канду получи право да подпише закона за битка с непознатата агитация след решение на Конституционния съд. Той бе сезиран, откакто Додон два пъти отхвърли да го утвърди. Съдът постанови, че това може да създадат ръководителят на Народното събрание или министър председателят. Той одобри сходни решения и по-рано - през октомври 2017 година разреши на Канду да подпише вместо президента назначението на нов боен министър, а на 2 януари тази година му разреши отново да заобиколи Додон при назначението на още 7 министри, в това число на външните работи.

Президентът Додон е считан за проруски надъхан, а съдружното държавно управление на премиера Павел Филип е подкрепяно от партии, считани за проевропейски.

Подписаният закон не разрешава транслацията на територията на Молдова на телевизионни и радиопрограми с информационно-аналитично наличие, създадени в страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия. Документът не е минал такава процедура в Русия.

В Молдова, който е някогашна република в състава на Съюз на съветските социалистически републики, се ретранслират редица телевизионни и радио излъчвания от Русия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР