Шефът на контраразузнаването на Австрия обяви, че е удовлетворен от

...
Шефът на контраразузнаването на Австрия обяви, че е удовлетворен от
Коментари Харесай

Брюксел вече е по-голямо свърталище на шпиони от Виена

Шефът на контраразузнаването на Австрия разгласи, че е задоволен от това, че столицата на Европейския съюз Брюксел в този момент е по-голямо котило на шпиони спрямо Виена, макар че стотици задгранични сътрудници към момента работят под дипломатическо прикритие в австрийската столица, оповестява " Ройтерс ".

Виена от дълго време е известна като гореща точка за шпионаж, само че публични лица рядко разясняват тематиката. По време на Студената война австрийската столица беше почти на час път от Желязната завеса и по този метод беше желано място за " слухтене " покрай комунистическия източен блок. Градът беше разграничен на четири бранша сред съдружниците от Втората международна война до 1955 година, сходно на Берлин.

Днес съществуването на център на Организацията на обединените народи (ООН), в това число Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), значи, че доста страни имат посолство в Австрия плюс две спомагателни дипломатически задачи.

Това огромно наличие значи повече позиции, предлагащи прикритие за шпиони и дипломатически имунитет.

" Доволен съм, че Брюксел към този момент изпревари Виена и към този момент има по-голяма плътност на така наречен разследващи служби отвън Европейски Съюз в Брюксел, в сравнение с тук ", разяснява на конференция Петер Гридлинг, който е началник на контраразузнавателната работа на Австрия.

" Ние приказваме за общественост от стотици хора. Но по-малко от 1000 ", прецизирал Гридлинг, откакто е бил запитан какъв брой непознати сътрудници работят в дипломатическите задачи. Той е отказал да бъде по-конкретен.

Гридлинг е показал годишен отчет за активността на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма, която той управлява. В отчета се показва, че броят на разузнавачите, изпратени в дипломатическите задачи в Австрия, остава " висок ", а Австрия е " желан регион за интервенции ".

Основното летище на Виена беше мястото на замяна на шпиони сред Русия и Съединени американски щати през 2010 година Един от разменените сътрудници беше Сергей Скрипал, бивш полковник от съветското военно разузнаване, който е работил като английски двоен сътрудник.

Англия упрекна Москва за отравянето на Скрипал с нервнопаралитично вещество, както и щерка му Юлия в британския град Солсбъри през март. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР