Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров

...
Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР очаква по-ниска цена на газа за юни

Шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров чака по-ниска цена на газа за юни. В " Говори в този момент " той съобщи, че това се дължи на предстоящите доставки на полутечен газ от Съединени американски щати на по-ниски цени.

Той не се ангажира с прогноза за цената на синьото гориво наесен. Коментира, че с цел да има предвидимост са нужни дълготрайни контракти.

" Вече имаме един дълготраен с Азербайджан. За да има предвидимост, ни би трябвало и втори. Аз ще се усещам умерено, в случай че имаме три такива контракта и сега се водят договаряния. В момента, в който договарянията дадат резултат, съм изискал от " Булгаргаз " да уведомят КЕВР, с цел да се внесе промяна в цената. " - сподели Тодоров.

Прогнозното повишаване на парното с към 39% и на тока - с 3,3% може да се окаже пресилено, стана ясно от думите му. Предстои публично разискване и инспекции в " Топлофикация София " и някои ЕРП-та.

" Ако има корекции в цената, те ще бъдат в посока надолу. Ние не удовлетворихме претенциите на топлофикациите за нарастване сред 150% и 300%. Реалното нарастване на цената се дължи на четворното нарастване на цената на газа, както у нас, по този начин и в Европа. И това е фактор, който не може да бъде преодолян. " - сподели ръководителят на енергийния регулатор.

Компенсациите за увеличените разноски на топлофикациите ще дойдат от сложно решение, в това число и от пренасочване на обезщетенията от възобновимите енергийни източници, чиято пазарна цена е задоволително висока, изясни Тодоров. Има предложение и на Министерство на енергетиката за пренасочване на част от свръхпечалбите на АЕЦ.

" Тази рецесия е може би най-силната, която Европа е претърпяла през последните 40 години. Мерките не са елементарни и това не са нормалните пазарни правила. Всяко държавно управление се пробва да вземе допустимо най-адекватното решение. " - посочи той.

Според Станислав Тодоров е напълно реалистично през новия отоплителен сезон да влязат в действие блокови цени за тока, парното и водата. Идеята е да има равнище на консумация, което да се заплаща по контролирана по-евтина цена, а надвишаването му да коства по-скъпо. За да се случи това, е належащо решение на Народното събрание. Станислав Тодоров обаче посочи, че тази концепция е срещнала поддръжка от финансовото министерство и някои народни представители.

" Това се ползва в доста европейски страни - естествената консумация на едно домакинство да е покрита от контролирана цена на обективна цена. А който разходва над тази консумация, да вземем за пример, с цел да изпълни басейна си или да отопли огромния си мезонет, да заплаща малко по-висока цена, тъй че хората, които са оптимално наранени от високите цени, да са с обезпечена консумация на обезпечена цена. Всеки, който може да си разреши по-големи потребности и по-добро качество на живот, да заплаща повече. " - изясни Тодоров.

Според него обстановката на енергийния пазар ще се възстановява за сред 6 и 12 месеца след приключването на дейната фаза на войната в Украйна. Председателят на КЕВР, обаче, е песимистичен, че в миналото цените ще се върнат на старите си равнища.

" Аз персонално нямам доверие в миналото да се върнат на равнищата отпреди войната, тъй като има набрана инерция и упования в бранша. Трябва да се разделим с илюзията, че силата е евтина, а да мислим по какъв начин да спестим сила и приканвам всички български жители да помислят какво би трябвало да създадат през лятото, с цел да понижат потреблението си през зимата. " - съобщи Тодоров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР