Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев е задържан от колегите си

...
Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев е задържан от колегите си
Коментари Харесай

И шефът на КАТ-София Тенчо Тенев е бил арестуван незаконно

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев е арестуван от сътрудниците си на 11 май 2021 година нелегално. Това излиза наяве от решение на Софийския областен съд, който анулира тогавашната заповед за арест.
Историята
На 11 май м.г. дирекция " Вътрешна сигурност " и прокуратурата се стоварват върху Тенев, който тогава оглавява Охранителна полиция - Асеновград. Заповедта е в последния ден на кабинета " Борисов- 3 " и е - споделят - последната, подписана от вътрешния министър Христо Терзийски.

Обвиненията са богата гама - от това, че от февруари до 28 април той получил безплатно от община Асеновград нови камери за постройката на районно управление (на МВР) - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лв.,. което съгласно проверяващите е закононарушение по работа...

Та, до безспорната " класика " за чиновници на Министерство на вътрешните работи, военни и други сходни - че в хасковското село Крум е държал без позволение 554 патрона за огнестрелни оръжия. В селото кметица е брачната половинка на Тенев.

В локални медии се появяват информации и за най-екзотичното следствие против него - че Тенев поръчвал на ходжа черни вълшебства против ексвътрешния министър Младен Маринов.

Шестима следователи работят по проблема с Тенев тогава, осъществени са 9 обиска. Прокуратурата тогава също го задържа за 72 часа.

Това, което в този момент Районен съд-София анулира, е заповедта за полицейско задържане.

Иначе Тенев е остарял " другар " на ГЕРБ - той е уволнен първо от вътрешния министър Цветан Цветанов като зам.-шеф на столичната " Пътна полиция " и след години правосъдни борби осъжда министерството. Тенев беше върнат на работа като шеф през 2014 година
Какво споделя съдът
Сега СРС приема, че в заповедта е посочено, че е арестуван, тъй като за непостоянен интервал на 2021 година е осъществил закононарушение по работа - по чл.282 от Наказателен кодекс.

В заповедта обаче не са изложени в действителност учредения за задържането на полицейския шеф.

Освен това:

" В процесната заповед за задържане липсва изтъкване на правото на арестуваното лице на здравна помощ и на телефонно позвъняване, с което да заяви за своето задържане. "

Това съдът намира за значително процесуално нарушаване и единствено по себе си - за задоволително съображение за анулация на заповедта.

Не са почетени единствено два адквокатски хонорара, претендирани от Тенев и бранителя му - 300 и 100 лева

Решението може да се апелира пред Административен съд-София град.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР