Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди

...
Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди
Коментари Харесай

Шефът на ЕИС подаде оставка, недоволен от мерките на ЕС срещу коронавируса

Шефът на Европейският проучвателен съвет (ЕИС) е подал оставка, удостовери през днешния ден Европейски Съюз, на фона на известия, че повода е европейският отговор на пандемията от ковид, съобщи AFP, представена от БНР. 
Мауро Ферари, който пое председателския пост в европейската изследователска организация през януари, съобщи пред Financial Times, че е „ извънредно отчаян “ от отговора на блока за пандемията, която тежко засегна Италия и Испания. Той се оплака, че е срещнал " институционални и политически спънки " на опитите да се сътвори научна стратегия за битка против вируса.
" Мислех, че в миг като този най-хубавите учени в света би трябвало да бъдат снабдени с запаси и благоприятни условия за битка с пандемията, с нови медикаменти, нови ваксини, нови диагностични принадлежности, нови динамични поведенчески подходи, учредени на науката, които да заменят постоянно спонтанните предчувствия на политическите водачи. " Това сподели професорът и добави, че тактиката, която е предложил за битка с вируса, е била отхвърлена единомислещо от научния съвет на ЕИС, тъй като била против нормалния метод на работа на съвета.
Той обаче е получил втори късмет, когато Урсула фон дер Лайен го е помолила за мнение по отношение на оправянето с пандемията. След това е създал проект, " към който тя способства със основни инструкции ". 
" Самият факт, че работих непосредствено с нея, сътвори вътрешна политическа гръмотевична стихия ", съобщи шефът на ЕИС.
Ферари се оплака от " цялостното неявяване на съгласуваност на политиките в опазването на здравето сред страните членки и непрекъснатото опълчване на самодейностите за съгласувана финансова поддръжка в Европейски Съюз ".
Говорител на Европейската комисия изрази страдание за оставката на Ферари, подадена едвам 3 месеца след поемането на поста.
Оставката на Ферари, подадена персонално пред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, влиза в действие незабавно, заяви представителят на Европейска комисия Йоханес Барке. Като отбрани дейностите на Комисията, той акцентира, че по бързата процедура са утвърдени 18 проучвателен и научни планове за битка с ковид, а други 50 плана на Съвета също се включват в границите на общите старания на Европейски Съюз.
Ферари подсети пред вестника, че се е включил към Европейския проучвателен съвет (ЕИС) като парещ последовател на Европейски Съюз, на методът, по който Съюзът е реагирал на ковид, е трансформирал мнението му.
Той показва, че тактиката, която е предложил за битка с вируса, е била отхвърлена единомислещо от научния съвет на ЕИС, тъй като била против нормалния метод на работа на организацията.
Шейсатгодишният проф. Мауро Ферари, който има италианско и американско поданство, е считан за един от пионерите в наномедицината. В продължение на десетилетия той работи в Съединени американски щати, преди да одобри поста в ЕИС.
Професорът остава хоноруван учител във Вашингтонския университет по фармация. Сега той възнамерява да сътвори интернационална изследователска самодейност за битка с ковид в Съединени американски щати.
ЕИС е основан през 2007 година за общоевропейски върхови проучвания, като през 2019 година имаше бюджет от над 2 милиарда евро.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР