Шефът на ЕК даде кураж на Украйна.Председателят на Европейската комисия

...
Шефът на ЕК даде кураж на Украйна.Председателят на Европейската комисия
Коментари Харесай

Шефът на ЕК: Украйна може да излезе от войната като по-силна и модерна страна

Шефът на Европейска комисия даде кураж на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник по време на речта си на конференцията за възобновяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в положение да излезе " по-силна отпреди съветската инвазия ".

В донорската конференция за Украйна в швейцарския град Лугано вземат участие представители на към 40 страни и интернационалните организации, написа bgonair.bg.

Тя означи, че ЕС " има специфична отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна " и че ще ѝ помогне по време на нейното възобновяване, и макар че провокациите са големи, те не са непреодолими ".

Председателят на Европейска комисия счита, че Украйна може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна страна ".

Урсула фон дер Лайен уточни, че тя и немският канцлер Олаф Шолц, в тясно съдействие с интернационалните сътрудници, ще провеждат интернационална конференция на високо равнище след лятото, с цел да подсигуряват, че парите на вложителите ще бъдат изхарчени ефикасно и дейно по време на процеса на реорганизация.

Европейският съюз ще сътвори платформа за възобновяване, с цел да координира възобновяване на Украйна след войната ѝ с Русия, акцентира Фон дер Лайен и добави, представена от БНР, че платформата ще се употребява за картографиране на капиталовите потребности, съгласуване на дейностите и канализиране на ресурсите.

Платформата ще сплоти страни, институции, частния бранш и гражданското общество. Тя ще включва и интернационалните организации като Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка.

Европейската капиталова банка, която предлага основаването на " поверителен фонд Европейски Съюз - Украйна ", който да ръководи разноските по целевите планове с до 100 милиарда евро вложения.

" От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал към 6,2 милиарда евро финансова поддръжка и ще дойдат още средства за средносрочното и дълготрайно възобновяване ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

Европа има специфична отговорност и стратегически интерес да бъде на страната на Украйна, добави тя.

" Целта на Кремъл е военното, политическо и икономическо заличаване на Украйна. Русия желае да подкопае самото битие на Украйна като страна. Ние не можем и няма да позволим това да се случи ", приключи Фон дер Лайен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР