Шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа за фабрики за нелегални

...
Шефът на ДАНС Пламен Тончев разказа за фабрики за нелегални
Коментари Харесай

ДАНС разкри пълната схема в „Митниците“ - участието на Банкова, Коцев и връзките с Рашков

Шефът на ДАНС Пламен Тончев описа за заводи за незаконни цигари, подкупи, излъчени на паркинга пред Народното събрание и доста връзки в Министерство на вътрешните работи и " Митниците ". Стефан и Марин Димитрови, които са задържани за контрабанда са осигурявали политически и полицейски чадър над каналите посредством контактите си с Петя Банкова, началник на Агенция " Митници ", нейният заместител Людмил Маринов, Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи и Бойко Рашков, някогашен министър на вътрешните работи. Ето какво сподели Тончев за някогашния финансов министър Асен Василев:

Ние имаме открита единствено една връзка сред министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров (арестуван за контрабанда) и тя е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи - Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на Държавната организация " Национална сигурност " на това лице се търсеше място за назначение на висока позиция в Агенция " Митници ", само че не се стигна до такова предопределение.  

 На въпрос Тончев отговори, че икономисва 90% от информацията, която има поради следствените дейности и загатна, че Банкова преднамерено проваля гледането на мярката по ареста си, посредством болничните на адвокатката си, с цел да се падне на подобаващи съдии, които също протичали в създаването.

Ексминистърът на вътрешните работи Бойко Рашков срещнал към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените татко и наследник, кадрували в Министерство на вътрешните работи, твърди Пламен Тончев. Те имали въздействие и върху назначенията в " Митниците ". Петя Банкова назначавала, който те ѝ кажели, заяви Тончев. Според него тя е била в " доверителни връзки " със Стефан Димитров.



По време на чуването стана ясно, че от средата на 2022 година ДАНС има информация за проведена незаконна група, занимаваща се с контрабанда, като нейни водачи са арестуваните Марин и Стефан Димитрови. Тяхната активност била да обезпечава кулоар през най-големите гранични пунктове в страната за незаконен импорт и експорт на артикули. Димитрови са имали въздействие в Министерство на вътрешните работи, митниците и правосъдната система, сподели пред комисията Пламен Тончев, като добави, че те се познавали с Бойко Рашков от най-малко две години и половина. Той добави, че има данни татко и наследник Димитрови са поддържали контакти както с някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев (от времето, в което Коцев оглавява ОД на Министерство на вътрешните работи в София), по този начин и с други чиновници, измежду които Венцислав Кирчев -към оня интервал шеф на Главна дирекция " Национална полиция " към Министерство на вътрешните работи, и Петър Субев - шеф на Гранична полиция " Аерогари ". По думите на ръководителя на ДАНС главната роля на Димитрови в контрабандния канал е да реализират контакт с хора на висши обществени длъжности, за обезпечаване на защита. В подмяна, лицата от държавните структури, получавали хонорари или им е обезпечавано кариерно израстване.

Никола Николов - Паскал е имал значително въздействие в контрабандния канал, което е открито със СРС.

 

" Той се явява незаобиколим фактор в страната и района за производството и контрабандата на незаконни цигарени произведения ", сподели ръководителят на ДАНС. По думите му Паскал се е употребил с защита на изпълнителната и правосъдната власт. Информацията е предоставена на прокуратурата.

Председателят на ДАНС добави, че в Стефан Димитров са открити показания на анонимни очевидци по създаването. По данни на организацията сега Паскал работи с жител на Турция, за което се знае, че обезпечава контрабандни канали на всевъзможни артикули, в това число и опиати през граничните пунктове " Капитан Андреево " и " Лесово ".

В началото на 2024 година Никола Димитров основава нов канал контрабанден канал за импорт на незаконни цигари от Турция. До този миг е имало и незаконни заводи на територията на България. През февруари камион с незаконни цигари минава през българо-гръцката граница. Те били скрити под кутии със замразени тестени произведения, а водачът е български жители - открива инспекция на управляващите в Румъния. След това маршрутът на канала е изменен.

Тончев заяви, че до месец април 2023 година Петя Банкова е била чиновник на ДАНС и не е имала формален достъп до информация, касаеща активността на Агенция " Митници ". По думите му тя е била преназначена към конструкция на ДАНС в Благоевград, само че отхвърля да заеме този пост и напуща.

Установено е по безапелационен метод, че Стефан Димитров е обезпечил доверителни връзки с шефа на Агенция " Митници " Петя Банкова, нейният заместител Людмил Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

По думите на ръководителя на ДАНС Банкова, Маринов и Коцев са получавали " блага " от Стефан Димитров за осъществените от тях дейности или бездействия на паркинга на Народното събрание в София. ДАНС е разполагала с данни за идна нова такава среща на 3 април, денят на акцията в митниците. Тогава се очаквало тримата да получат материални облаги за " застраховане на построения контрабанден канал ". Сигнал ДАНС изпраща до Комисията по противопоставяне на корупцията, която прави дейности по претършуване в изискванията на необходимост. В Стефан Димитров са открити огромни суми пари в лв. и евро. В същия ден в село Црънча е открит камион с незаконни цигари. Водачът и притежател на камиона е същият, който е открит при инспекцията в Румъния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР