Шефът на ДАНС Пламен Тончев хвърли няколко бомби по време

...
Шефът на ДАНС Пламен Тончев хвърли няколко бомби по време
Коментари Харесай

Разследват Лена Бориславова за секретен документ по Турски поток

Шефът на ДАНС Пламен Тончев хвърли няколко бомби по време на чуването си в Народното събрание. Поводът бе изтеклият запис от Националния съвет на " Продължаваме промяната ". Самото чуване бе поискано от " Възраждане ".

Пламен Тончев разгласи от парламентарната естрада, че има формирано досъдебно произвеждане против съветника Кирил Петков - Весела Чернева, за това, че е изнасяла класифицирана информация на непознат жител.

После в отговор на въпрос на Хамид Хамид от Движение за права и свободи разобличи и Бориславова.

Тончев сподели, че Лена Бориславова в качеството си на началник на кабинета на някогашния министър председател Кирил Петков, е взела документ с гриф " Секретно ", обвързван с " Турски поток ", надраскала е насоки по него и го е предала на журналиста от " Бърд " Атанас Чобанов. Информацията била филтрирана по този начин, че да съдържа материали единствено за водача на ГЕРБ Бойко Борисов и за президента Румен Радев.

" Епицентър " напомня:

На 29.10.22 стана ясно, че някогашната говорителка на Кирил Петков и премиер  Лена Бориславова е обект на наказателното произвеждане в Националното разследване за изнасяне на държавна загадка. 

Разследването е във основа на сигнали от турските и румънски служби и касае секретни документи за „ Турски поток “, които Лена Бориславова е предоставяла на журналиста от уеб страницата „ Бърд “ Атанас Чобанов. По сигналите са формирани два отчета на ДАНС и отдел „ Компютърни закононарушения “ към ГДБОП.

Направена е и графологична експертиза, която потвърждава, че Бориславова е драскала с химикал върху документите, с цел да насочва Чобанов по какъв начин да удари Румен Радев и Бойко Борисов и да ги „ опакова “ като съветски сътрудници. Експертизата изрично е потвърдила, че почеркът на Бориславова е същият като този върху класифицираните документи.

 

Ако се потвърди виновността на шефката на кабинета на Кирил Петков, тя може да бъде наказана за закононарушение по член 357 от Наказателния кодекс, който гласи:

 

Чл. 357. (1) Който разгласи информация, представляваща държавна загадка, която му е била поверена или станала известна по работа или работа, както и този, който разгласи такава информация, като осъзнава, че от това може да последват вреди за ползите на Република България, в случай че не предстои на по-тежко наказване, се санкционира с отнемане от независимост от две до осем години.

 

(2)  Ако от действието са настъпили или могат да настъпят изключително тежки последствия за сигурността на страната, наказването е отнемане от независимост от пет до петнадесет години.

 

На база на постъпилия отчет в ГДБОП е въпрос на време прокуратурата да повдигне обвинявания на Лена Бориславова. Разследващите разполагат и със предпазен очевидец, който уличава непосредствено Бориславова в закононарушението. Свидетелят заема висша служба в държавния уред.

 

 Хамид Хамид попита през днешния ден какви ограничения подхващат в ДАНС, с цел да не изтича класифицирана информация към средствата за всеобща информация, било вътре в службата, било от лицата, които са длъжни да работят с такава информация.

 

Шефът на службата отговори:  " През последните 2 години имаме 2 случая, в които е открито, че документи на организацията са ставали притежание на външни източници. Единият случай е този, който загатнах - тук е следено подадената информация, с цел да можем да си свършим работата. Това е казусът на наш някогашен сътрудник, против който има формирано досъдебно произвеждане за шпионаж. Вторият случай се проверява сега от Софийска градска прокуратура - това е извадка от наш документ с гриф " Секретно ", който беше оповестен на един интернет уебсайт. "  

" Установили сме, че достъп до този документ са имали двама индивида, които са отвън състава организацията ", изясни още Тончев, най-вероятно визирайки Лена Бориславова и или Кирил Петков, или Бойко Рашков.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР