Шефът на Булгаргаз Николай Павлов защити фирмите и заяви, че

...
Шефът на Булгаргаз Николай Павлов защити фирмите и заяви, че
Коментари Харесай

Надвзетите пари за газ ще се връщат на бизнеса с решение на "Булгаргаз"

Шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов отбрани компаниите и съобщи, че надвзетите суми за природен газ " са си техни ".

© Анелия Николова Парите, които " Газпром " ще върне поради отстъпката в цената на природния газ за интервала януари - март 2020 година ще се връщат на промишлеността с решение на публичния снабдител " Булгаргаз ", а не през Закона за енергетиката, както се предвиждше до момента. Това заяви за " Капитал " ръководителят на отрасловата комисия в Народното събрание Валентин Николов.

По-рано денем депутатите от в комисията гласоподаваха измененията в Закона за енергетиката на второ четене, които плануват механизъм за това по какъв начин клиентите на " Булгаргаз " на регулирния пазар ще бъдат обезщетени за надвзетите суми за целия интервал от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, за който е контрактувано понижение на цената на съветския газ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че публичният снабдител към този момент е внесъл осем ценови заявки за всеки един месец от този интервал. С окончателното гласоподаване на измененията в зала и публикуването им в Държавен вестник регулатолът ще може да промени със задна дата своите решения за цените и официално ще даде старт на преизчисляването на сумите, които подлежат на възобновяване към топлофикации и крайни клиенти.

Генезис

Проблемът с връщането на пари на бизнеса възника още преди десетина дни, когато работодателските организации желаеха оставката на отрасловия министър Теменужка Петкова и упрекнаха ръководещите, че се пробват да ощетят промишлеността с към 45 млн. лева (за първите три месеца на тзи година). Причината е, че се предвиждаше компаниите да получат надвзетите от " Газпром " суми единствено за интервала преди 2020 година Обяснение е, че с тръгването на газовата борса от началото на годината компаниите на процедура са излезли на свободния пазар. Реално обаче това не е напълно по този начин, защото те са получавали природния газ по договорите с " Булгаргаз " и на цените, записани в тях. В същото време проджабите на публичния снабдител също са обвързани с доставната цена на " Газпром ".

Сега тези текстове бяха отстранени и напрактика " Булгаргаз " ще може да възвърне платените от бизнеса суми. за което обаче най-вероятно ще бъде взето особено държавно решение.

Мнения

Енергийния министър Теменужка Петкова посочи, че никой не желае да забрани връщането на парите, по тази причина е значимо да се откри баланс - " Булгаргаз " да се контракти със своите клиенти, а Европейска комисия да бъде уверена в това, че страната не се меси в свободния пазар. " От една страна България би трябвало прецизно да съблюдава европравилата, а от друга - за всички е ясно, че тези пари няма по какъв начин да останат в " Булгаргаз ", разяснява Петкова.

" Вие не ми позволявате да възстановя сумите. Това не е помощ за бизнеса, парите са техни ", съобщи на собствен ред изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов. Той посочи, че договорите на компаниите, които са годни от 1 януари са подписани още през лятото на м.г., когато измененията в Закона за енергетиката, регламентиращи основаването на газова борса, не са били факт. След това са преподписани, само че отново по контролирани цени.

Схемата

Промените в енергийния закон плануват КЕВР да се произнесе с осем обособени решения за интервала август-март и на тази база сумите за връщане да бъдат пресметнати. Това ще става в 20-дневен период след решението на комисията и ще се прави от специалистите на " Булгаргаз ".

Впоследствие ще се подписват съглашения с топлофикациите и газовите сдружения, които ще получат сумите в 14 дневен период след подписването им. Следва още един месец на изчисления за това на кое домакинство тъкмо какъв брой би трябвало да бъде върнато и едвам тогава ще се пристъпи към действително връщане на пари за битовите клиенти. Това ще става посредством приспадане на суми по сметките, а не на ръка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР