Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заплаши да заведе дело

...
Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заплаши да заведе дело
Коментари Харесай

Цацаров плаши със съд заради интервю на Антикорупционния фонд

Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заплаши да заведе дело за клюка поради оповестеното от " Антикорупционния фонд " изявление с Явор Златанов, воин от следствието " Осемте джуджета ". Бившият основен прокурор Цацаров твърди, че неговата позиция не е била търсена и показана. Поради това той първо предлага на АКФ да разгласява позицията му на интернет страницата си, а по-късно споделя, че ще води и гражданско дело за увреждане.

" Не познавам нито госпожа Радост Драганова, нито господин Явор Златанов. Нямам каквато и да е интервенция или присъединяване в дейности на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинявания или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази тенденция съставляват откровена неистина ", декларира Цацаров.

В оповестеното от АКФ изявление Явор Златанов твърди, че щерка му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ ѝ споделила: " Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат татко ти (от ареста) ". Златанов твърди, че някогашната му брачна половинка засяга някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Явор Златанов е задържан като участник в проведена незаконна група в самия завършек на мандата на Сотир Цацаров като основен прокурор през юли 2019 година. Това е началото на аферата с " Осемте джуджета ", по която АКФ направи серия от следствия. През ноември 2019 година Цацаров бе определен от Народното събрание за началник на КПКОНПИ.

Сегашният началник на КПКОНПИ споделя: Сезирам способената прокуратура да извърши инспекция на всички мои дейности, свързани с наказателното произвеждане против Явор Златанов.

" Ще направя това, защото внушението в обявата на " Антикорупционния фонд " е, че съм направил закононарушение срещу правораздаването. Едновременно с това, ще подхваща нужните дейности пред правосъдните органи с оглед обществено публикуваните клюки ", споделя Цацаров.



Гражданските каузи за непозволено увреждане против проверяващи публицисти и цивилен организации са проблем в целия Европейски Съюз, а Европейската комисия дава обещание да предприеме ограничения в отбрана на медиите. Тези каузи могат да доведат до запориране на банкови сметки и съсипване на цели медийни организации или персоналния живот на публицистите оше преди да има изговаряне на съд по конректното дело.

В отговор АКФ разгласява освен съответното изказване на шефа на КПКОНПИ, само че и цялата му позиция.

Фондацията дава отговор, че въпросът “Осемте джуджета” е бил " искрено заметен под килима от Прокуратурата и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни ".

" В същото време, в този проблем са забъркани задоволително на брой висши магистрати, с цел да го считаме за значим за откриване на евентуални зависимости и предоставяне на отговор на въпроса по какъв начин и в чия изгода работи българската прокуратура в избрани случаи ", се споделя в отговора на фондацията.

АКФ споделя, че още веднъж без коментар от Цацаров са останали въпросите за връзките му с основните настоящи лица в " Осемте джуджета " – някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров и неговата брачна половинка Любена Петрова.

" Например, макар заключението на българския съд, че Петьо Петров е осъществил провокация към рушвет по делото против някогашния боен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Вие я оглавявахте. Също по този начин Петров съумя да напусне правосъдната система по лично предпочитание и без никаква глоба от Висшия правосъден съвет, до момента в който Вие бяхте неофициален водач на болшинството в него. Любена Петрова пък организираше демонстрации в поддръжка на прокуратурата и същото това болшинство. Това са значими въпроси, чиито отговор обществото чака ", отбелязва АКФ.

Фондацията изяснява, че вижда в позицията на Цацаров " опит за напън върху нашата организация и типичен случай на SLAPP " (дело за сплашване).

" Считаме, че оповестената позиция съставлява обществена опасност с дело за клюка, без да регистрира събитието, че нашата организация просто е дала опция да се чуе гласа на брутално засегнатия, даже физически от дейностите на институциите Явор Златанов ", добавя АКФ.

В умозаключение АКФ насочва още един апел към прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и правосъдния контрольор да създадат инспекция и следствие на изнесените данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР