Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо

...
Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо
Коментари Харесай

Всяка власт корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно

Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо (18 януари 1689 година - 10 февруари 1755 г.) е френски върховен благородник, публицист, правист, социолог. Макар и съумял романист, Монтескьо е прочут и като историк – мъдрец и държавен мъдрец. Той е и един от основоположниците на френското Просвещение. 
Монтескьо се подрежда измежду предшествениците на антропологията, той е един от първите, които уголемяват сравнителните способи на подредба до политическите форми на човешкото общество. Френският политически антрополог Джордж Бландер счита, че Монтескьо е „ основателят на научното начало, което в същото време играе ролята на културна и обществена антропология ". Според обществения антрополог Д. Ф. Покок, „ За духа на законите " от Монтескьо е „ първият логически опит да се следи многообразието на човешкото общество, да се класифицира и съпостави, както и да се изучат вътрешните функционалности на институциите в границите на обществото ". Политическата антропология на Монтескьо слага началото на неговите теории за ръководство. Другото международно известно произведение на Монтескьо е „ Персийски писма " - епистоларен разказ, който се състои от писма, пращани сред двама измислени персийци - Усбек и Рика, които се насочат към Европа през 1711 и остават там най-малко до 1720 година Кореспонденцията разкрива по какъв начин европейската просвета би изглеждала в очите на неевропейски пътешественици. Ето някои непреходни мисли от тази велика историческа персона:

Ако ние искахме единствено да бъдем щастливи, елементарно бихме го постигнали. Ние обаче желаеме да бъдем по-щастливи от другите, а това е мъчно, тъй като считаме другите за по-щастливи, в сравнение с са.

Безполезните закони отслабват нужните закони.

В устрема към духовитост постоянно се споделя единствено нелепост.

Всеки народ заслужава ориста си.

Всяка власт корумпира, а безспорната власт корумпира безусловно.

Жената има единствено една опция да бъде красива, само че с цел да бъде привлекателна има 100 хиляди благоприятни условия.

Завистникът е зложелател на самия себе си, тъй като страда от злото, което самичък е предизвикал.

Надутостта е щитът на простаците.

Ораторите постоянно наваксват с дължина това, което не им доближава на дълбочина.

Струва ми се, че ненавистта е изпълнена със премеждия за този, който я изпитва.

Не съм срещал компликация, която един час четене да не смекчи.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР