Шарените драсканици по стени, спирки, пейки, кошчета и къде ли

...
Шарените драсканици по стени, спирки, пейки, кошчета и къде ли
Коментари Харесай

Графитаджия се помисли за нещо повече от народната памет СНИМКА

Шарените драсканици по стени, спирки, пейки, кошчета и под дърво и камък нервират погледа на доста хора. Често новобоядисани фасади осъмват нашарени с всякакви послания или нелепи опити за стилизирани надписи.

Поредният случай е от старопрестолното Велико Търново, където графитаджия очевидно се е помислил за по-значим от националната памет. Поне по този начин може да заключим от красноречивата му постъпка - той нашарил с бял маркер " тага " си върху табелката, която разказва легенда от последните дни на Второто българско царство. Гледката от региона на парк Марно поле споделя жител.

Постъпката ядосала търновец, който показва позицията си с ядосан пост, споделен във Фейсбук. Разгневеният мъж недоумява за какво графитаджията е решил да нашари историческата информация.

Според националната памет точно на Марно (Марино) поле Шишмановата сестра се дала прошка с околните си и търновците преди да отиде в харема на султан Мурат I като залог за мир.

Случаят е посрещнат с гневни реакции и от други търновци. Хората са на мнение, че казусът с безразборното шарене на грозни драсканици би трябвало да бъде решена. Някои то тях смятат, че това може да стане само с доста по-строг надзор и солидни наказания.

Вижте някои от мненията на търновци:
  " Тази нервност с графитите би трябвало да се озапти.... Не е задоволително единствено общината да вкара ред. Вероятно си има някакви правила. Но обществото би трябвало да има непоносимост към тези грозотии ", написа Таня И.
  " Едно време като деца си казвахме: " Имената на глупците висят по стените ". Сега очевидно в горделивост да маркираш, както вършат едни други млекопитаещи: " Тук минах аз и е моя територия ", " отбелязва Детелина М.
  " Те и всички вагони на БДЖ са по този начин нарисувани като тази табела ", разяснява Емил Л.  " Криворазбраната цивилизация. Изключително рядко могат да се видят графити с художествена стойност и те не са анонимни. Драскачите по стените се претърпяват като съвременни създатели, а в действителност са долнопробни вандали ", счита Красимир Ч.  " При едни яки санкции от общината дали ще драска по този начин където му скимне ", разяснява Цветомир Ц.
  " Едно българче се беше разписало на Колизеума в Рим. Дали му се е разминало? ", напомня търновка. 
Вижте и обявата на Влади В., предизвикана от грозната постъпка:
" Г-н " Riske " се е изк*ндзал на табелата с историята на парк " Марно поле "....  Поне да беше прочел върху какво к*ндзаш. Скоро ще ида да ти изтрия грозния автограф от хубавата табела с малко разредител, с цел да могат хората да четат историята си, а не това нещо дето си изтласкал там. "

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР