Shapeshift Festival е поредица от събития, които изследват връзката между

...
Shapeshift Festival е поредица от събития, които изследват връзката между
Коментари Харесай

Shapeshift Festival: За иновациите и отражението им върху всяка област от живота

" Shapeshift Festival " е поредност от събития, които изследват връзката сред човечеството и нововъведенията. Изкуството, науката, политиката, любознанието и нововъведенията оформят и преоформят света, в който живеем. Фестивалът се организира от 2 до 4 юни в НАТФИЗ. Повече по тематиката – от проф. Хенк Хукстра - космолог в Европейската галактическа стратегия „ Евклид “, и Елица Виденова - организатор на фестивала.

 

проф. Хенк Хукстра:

Тъмната материя лети в нашето тяло, нормално, когато гледаме нещата вие ги виждаме, нея трябва да я разграничаваме косвено посредством гравитацията. Въпреки, че знаем, че има доста планети, до момента не сме видяли такива лично, това е нещо, което искаме да открием, само че в космоса се случват неща, които дават своето отражение на Земята. Има разнообразни способи да се изучава тъмната енергия, само че я усещаме чрез гравитацията, тази тъмна сила е там. Самият аз използвам по-различна техника. Тази енергия приема пространството към вселената и лъча, който преминава през нея започва да се огъва през нещо, което наричаме гравитационни лещи. То трансформира картината и ние можем да разберем каква е тази смяна.

В Европейската галактическа стратегия " Евклид " ще се опитаме да забележим по какъв начин тъкмо е нарушена тази картина на галактика и каква е формата на тези галактики. Ще разгледаме към 2 милиона галактики. Трудно е да се каже какъв брой сме напреднали. По някакъв метод сме напреднали доста през последните 100 години. Преди тях не знаехме нищо, даже не знаехме, че вселената се уголемява. Сега знаем, че всичко се движи в нея. Всичко се трансформира непрестанно, просто не на нашето човешко създание. Във времеви интервал 1000г. са нищо за вселената. Открили сме доста, само че и не познаваме още доста, което би трябвало да бъде намерено. Хем е вълнуващо, само че и ужасно. Все отново обаче имаме визия накъде да тръгнем. 

Аз съм отворен към хората и се вълнувам, че съм тук по покана на  " Shapeshift Festival ". Би било мъчно да намерим извънземни същества. Сигналите, които бихме получили за извънземен живот, има още доста години да се развива технологията, с цел да ги засечем.

Вселената е голяма, за да засечем нещо такова би трябвало и да е близо. Може да има такива в прилежаща вселена, само че това е голямо пространство. Ние сме отдалечени от скоростта на светлината и бюджета си.  

 

Елица Виденова:

Това е интернационален фестивал. Събираме водещите фигури в техните области. Концентрирали сме се в области, които играят огромна роля.

Освен проф. Хукстра, който ще приказва за науката и изкуството, по същия начин имаме гост от Франция, който ще приказва за NFT изкуството и по какъв начин дигиталните технологии трансформират метода по който възприемаме изкуството. Имаме испански тандем, които употребяват професионалния си опит с цел да творят, само че го вършат единствено със обществени дела.

Има много продадени билети, има потребност от такива събития, тъй като тук ще се видят най-новите технологии и трендове. 

 

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР