Шансовете за втория мандат са по-малки от шансовете за съставяне

...
Шансовете за втория мандат са по-малки от шансовете за съставяне
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Шансовете за кабинет са още по-малки

Шансовете за втория мандат са по-малки от възможностите за сформиране на кабинет с първия мандат, съобщи Румяна Коларова.

Според нея има опит на президента Румен Радев да даде уравновесено време за размисъл на политиците както за първия, по този начин и за втория мандат.

„ Единият е издирван човек с непартиен профил, а другият е министър с повече от един партиен профил ”, съпостави тя кандидатурите на Николай Габровски и Николай Денков.

„ По всяка възможност няма да се сформира кабинет и с третия мандат ”, счита доцент Стойчо Стойчев.

Според него задачата на протакането е да действа Народното събрание задоволително дълго, с цел да одобри някакво законодателство.

„ От 5 октомври е ясно, че кабинет с този парламент доста мъчно може да се получи ”, сподели Стойчев.

Коларова изясни, че издигането на непартийна фигура е опит да се сформира кабинет.

„ Когато предлагаш такава фигура, се търси коалиция за краткотрайно ръководство с някакви цели ”, изясни Коларова. „ 5 или 6 такива министър председатели са били гуверньори ”, добави тя.

Стойчев направи историческа ретроспекция, че политиците-професори са малко. В обстановка, в която се излъчва партиен кабинет, ясно е, че партийното водачество ще води освен функционално, само че и номинално кабинета.

„ Опитът с проф. Денков ще бъде несполучлив, той би бил превъзходен длъжностен министър председател, само че не и излъчен от политическа партия ”, сподели Стойчев.

Според Коларова имаме положителния образец с проф. Любен Беров, който дава отговор на европейския профил – банкер и политически неутрална фигура.

„ Тази рецепта не подсигурява триумф, подсигурява добра известност, добър старт ”, сподели Коларова.

Стойчев изясни, че парламент, който не е кадърен да си избере ръководител три дни, не е кадърен за каквито и да било промени.

„ Всеки един опит за промяна би бил мимикрия на промяна ”, сподели той.

Коларова счита, че тъкмо в подобен парламент, в случай че се прокара законодателство, то ще бъде уравновесено.

„ От този парламент нито една партия не може да излезе без огромна вреда, в случай че не създаде някакъв закон – освен за задължения, а за вероятност. Дошло е време политиците в България да опитат смяна на статуквото ”, добави Румяна Коларова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР