Шансовете за (съставяне на кабинет с) трети мандат са ниски.

...
Шансовете за (съставяне на кабинет с) трети мандат са ниски.
Коментари Харесай

Политолог: Шансовете за кабинет с третия мандат са ниски

„ Шансовете за (съставяне на кабинет с) трети мандат са ниски. Трябва да има радикална смяна в политическата обстановка за реализиране на сходно съглашение. Очевидно партиите не са склонни да прекрачат избрани червени линии. Това е от 2 октомври вечерта, когато Петков и Василев дадоха да се разбере, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ. … За да се сътвори кабинет, би трябвало партии на смяната и партии на статуквото да взаимодействат ”.

Това сподели политологът от " Тренд " Димитър Ганев в предаването " Денят онлайн " по NOVA NEWS.

„ Отношенията сред Политическа партия и Българска социалистическа партия се утежниха в края на октомври – това към този момент не е един тим. Българска социалистическа партия, Политическа партия и Демократична България единодействаха в границите на акцията, споделиха, че ще ръководят дружно. Този блок на смяната не е по този начин обединен. Логично наподобява позицията на Българска социалистическа партия от през днешния ден ”, сподели Ганев.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане ” имат болшинство – в случай че не са приели поканата за диалог, би трябвало да чакаме да не поддържат декларацията, разясни политологът.

ДБ не желае да влезе в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи, в случай че това се случи на другия ден целият им електорат ще отиде при Политическа партия, сподели Ганев.

„ Дори Българска социалистическа партия да поддържат, какъвто доста дребен късмет даде Вигенин, то това значи трети мандат ”, изясни политологът.

„ Хората желаят постоянен кабинет и когато стане ясно, че няма да има постоянен кабинет, тогава ще стане ясно, че отново оставаме в политическа рецесия поради покачващи се цени и българите ще потърсят кой е отговорен в тази обстановка ”, изясни държанието на партиите той.

Според него президентът играе по-пасивна роля, а не както през 2021 година за лагера на „ Промяната ”. „ Не чакам внезапни дейности. Една ескалация на войната би било бърз плаващ механизъм за образуване на постоянен кабинет – грози ни заплаха за националната сигурност и тогава всевъзможни червени линии биха били комични. Всички може да се надяваме, само че от 24 февруари 2022 година виждаме единствено ескалация на войната в Украйна. Надявам се някъде да се спре това ”, добави Димитър Ганев.

Той изясни политическата логичност за заплащането на този стадий на високата политическа цена. „ Ако Политическа партия влезе в съдействие с ГЕРБ, това би означавало тежка вреда. Вероятно част от техните симпатизанти ще си отдръпват поддръжката. … И ГЕРБ и Политическа партия нямат задоволително причини да платят тази висока политическа цена поради идните локални избори ”, сподели политологът Димитър Ганев
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР