Шансовете на Румъния за Шенген се увеличиха значително, коментира на

...
Шансовете на Румъния за Шенген се увеличиха значително, коментира на
Коментари Харесай

Румънският евродепутат Виктор Негреску: Шансовете ни за Шенген се увеличиха значително

Шансовете на Румъния за Шенген се усилиха доста, разяснява на формалния си профил в обществената мрежа Facebook евродепутатът Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той обрисува три вероятни сюжета за присъединението на страната към зоната без граници. 

„ Вариант едно, който аз персонално предлагам и който поддържах по време на полемиките ми във Виена, а и с европейски чиновници, включва безмълвно утвърждение на влизането на Румъния в Шенгенското пространство посредством гласоподаване на срещата на посланиците на страните-членки на Европейски Съюз и одобряването му в някой от Съветите на Европейски Съюз, който ще се организира до края на годината ”, отбелязва Негреску. Той добавя, че по този начин ще се избегне опцията Австрия да политизира още веднъж тематиката.

Като втори, само че “твърде рисков ” вид румънският евродепутат показва полемика и гласоподаване или на Съвета по външни работи на 11 декември или на Европейски съвет.

“Има риск при този вид австрийската изпълнителна власт да почувства нуждата да пази упорито своята позиция, трансформирайки въпроса в електорален залог ”, аргументира се Негреску. 

Третият вид е ексклузивен Съвет на Европейски Съюз, който да включи тази тематика в дневния си ред. 

„ Това е вероятен вид, в случай че австрийската изпълнителна власт упорства с спомагателни условия, като поддържане на спомагателен граничен надзор, гаранции във връзка с граничната сигурност или характерен механизъм за присъединение на България и Румъния “, написа Негреску. 

Според него всяка от тези варианти зависи и от политическото развиване в Нидерландия - страна, която по думите му сега е изправена пред компликации при основаването на ръководещо болшинство след успеха на крайната десница на последните избори, написа Българска телеграфна агенция.

„ Можем да чакаме, че служебният министър председател Марк Рюте, който в качеството си на претендент за водач на НАТО се нуждае от поддръжката на нашите страни, ще поддържа премахването на ветото, наложено на България “, счита Негреску, откакто нидерландските специалисти изготвиха най-вече положителен отчет във връзка с върховенството на закона в България. 

" В този общ подтекст, само че и по отношение на полемиките, които организирахме неотдавна в Австрия и с представителите на европейските институции на най-високо ниво, възможностите на Румъния да се причисли към Шенгенското пространство, по-скоро по формулата за поетапен достъп, набъбна доста. Ето за какво призовавам всички тези, които се стремят да политизират тематиката, да работят внимателно и дипломатично, с цел да бъде изпълнена тази основна цел на Румъния ", написа Негреску.

Правителствени източници от Букурещ оповестиха предходната седмица, че на Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който ще се организира през днешния ден и на следващия ден (4-5 декември), няма да има гласоподаване за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, макар че опцията за такова гласоподаване беше планувана в предварителния дневен ред на срещата, осведоми Аджерпрес.

Цитираните източници показват още, че има полемики за организирането на ексклузивен Съвет към края на декември, където да се проучва присъединението на Румъния към Шенген на два стадия, като първият е с влизането на въздушните граници в европейската зона на свободно придвижване от март 2024 г. 

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР